Lakansdag

På lördagar byter jag lakan och det känns bra. Bra med rutiner så att bytet verkligen blir av. Jag minns att Tvåan trodde att vi bytte lakan en gång om året. Mest för att jag på den tiden rev ur lakanen ur sängarna, tvättade och hängde för att bädda om med samma lakan. På så sätt slapp jag vika in tvätten.

Nu försöker jag få snurr på användandet och förvarar lakanen med kortändan utåt och när jag byter tar jag alltid de understa. Nytvättade läggs högst upp.

För ett tag sedan degraderades två underlakan till fönsterputstrasor eftersom de var alldeles utslitna. I samma veva hade Åhléns erbjudande med två lakan för 129 kr. Jag såg det som ett tecken och köpte fyra om utifall ytterligare gamla behöver kasseras.

De nya lakanen känns bra, det är bara ett aber: jag såg inte att kortändorna är stadkanter och långsidorna är fållade när de låg i sina förpackningar. Och det gör att sovrumsdörren, som är min klämdörr när jag viker in lakanen, inte kan hålla kvar lakanet när jag sträcker det.

Så nu har jag fått ändra vikteknik. Det funkar inte med fröken Cederstrands metod: Vik lakanet på längden, vik det en gång till på längden, släpp ner ena sidan och vik upp den på andra sidan. Typ. Nu får jag vika de nya först på korten och sen på längden.

Det är inte lätt att lära gamla hundar sitta. Och lite fuskigt känns det utan lakanssträckning. Tur att linneskåpet luktar precis lika gott som vanligt. Det är nämligen en liten last jag har, att öppna dörren till garderoben med lakan och handdukar och dra in doften i näsborrarna. Det kallar jag riktig parfym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s