Hyrt är dyrt

För så där en sju-åtta år sedan när vi började fundera på att köpa bostad i Spanien kunde man hyra bil på plats för en överkomlig penning. Det fanns åtskilliga uthyrare som hade öppet dygnet runt på Alicantes flygplats. Vi hyrde åtskilliga gånger innan vi körde ner vår egen Golf för fem år sedan.

Nu ser marknaden helt annorlunda ut. Det finns knappt några biluthyrare kvar efter pandemin. Tvärstoppet på turistsidan gjorde att företagen tvingades att sälja ut sin bilpark och sen försvinna. De uthyrare som finns kvar tar numera rejält betalt för sina tjänster, har vi förstått.

Men människor anpassar sig till rådande omständigheter. Man ser alltså inte många hyrbilar på gatorna längre. Folk tycker tydligen inte att det inte är värt pengarna. Nej, man promenerar till närmaste matbutik släpandes på en eller flera shoppingvagnar. Eller så tar man cykeln till Lidl eller Mercadona ett par kilometer bort.

Däremot verkar taxirörelsen fått ett ordentligt uppsving. Flera gånger om dagen dyker det upp blåskyltade bilar på vår gata. Folk kommer med sina resväskor från flygplatsen eller så är de på väg tillbaka dit. Och efter solens nedgång kommer taxibilar och hämtar upp middagssugna resenärer och lämpar av dem utanför grinden några timmar senare.

Några grannar har köpt en begagnad bil i Sverige och kört ner den hit. Jag har undrat över ekonomin i den lösningen. Varför man inte köper bilen här? Då slipper man transportkostnaden. Soppa för 333 mil och några övernattningar snyter man inte ur näsan. Plus att själva omregistreringen är både omständlig och kostar en hel del. För man får bara köra med svenska skyltar i ett halvår. Sen gäller inte försäkringen. Och köra oförsäkrad i Spanien är inte att rekommendera.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s