Organiserad brottslighet

Det är möjligt att jag redan ventilerat ämnet, men eftersom det nyligen aktualiserats så kan jag inte låta bli att återkomma till det. Det handlar alltså om banker. Med stort B.

Jag hade en arbetskamrat som var inhyrd konsult. Han hade blivit sin egen arbetsgivare efter att i flera år arbetat åt ett större konsultföretag. När hans då aktuella uppdrag var på väg att avslutas och arbetsgivaren ville placera honom på ett nytt projekt på en svensk storbank, sa killen ”Aldrig i livet! Jag tänker inte arbeta för organiserad brottslighet”. Och sa upp sig på stående fot eftersom konsultföretaget inte förstod hans synpunkter.

När vi hamnade i klorna på en spansk bank var jag beredd att hålla med honom. Allt, och då menar jag verkligen allt, kostar. Bara att ha ett konto går på några tusen per år. Transaktioner på kontot? Några tusingar till. Trots att det bara handlar om elektroniska överföringar hit och dit.

I veckan hade jag en dust med min svenska bank. Jag behövde föra över pengar till vår spanska bank. Något jag gjort åtskilliga gånger, men plötsligt hade det kontot trillat ur listan med kända mottagare i svenska internetbanken. Jaha, då får jag väl registrera mottagaren på nytt. Så lätt kommer man inte undan! Nej, nya mottagare kräver registrering med bankdosa och bankkort och jag har varken det ena eller andra här i Spanien.

Jo, Maken har en bankdosa och kort men mitt eget kort ligger kvar i skräpskåpet i köket i Vasastan. Och det kortet funkar inte. Först pratade jag med Simon på den centrala kundtjänsten, som inte kunde hjälpa mig. ”Men mejla ditt lokala kontor. Där kanske man kan lägga tillbaka mottagaren.” Kanske inte alls, eller snarare definitivt inte, svarade Elena. ”Men det är ju ni som tagit bort mottagaren ur listan och om du kollar har jag fört över pengar regelbundet i sex år.” sa jag. Det spelade ingen som helst roll.

Efter diverse turer fram och tillbaka mellan kundtjänst och lokalt kontor med förslag på lösningar som skulle kosta mig en hacka i växlingsförluster och/eller andra kostnader, så kunde jag få hjälp med en enstaka överföring. Något nytt bankkort kunde man inte posta ”av säkerhetsskäl”.

Kalaset kostade mig 85 kronor och för det höll jag mig själv och flera personer upptagna en hel förmiddag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s