Tur att man är pensionär

Ja, hur skulle man annars hinna med att hålla bankpersonalen med jobb? Eller sysselsätta folk på bibblan? Halva dagen gick åt till en massa krångel av den karaktären.

Bankpersonal
Jag har för vana att följa upp balansen på våra bankkonton. Det är inte bara gamla bokföringstakter som gör sig gällande. Nej, det gäller att ha pengar i rätt bank och på rätt konto när det är dags att betala räkningar. Vi är kunder i tre olika banker: en tysk, en dansk och en Bellman. Den sistnämnda är en svensk storbank, den danska är ett kreditinstitut och den förstnämnda är en tysk bank med verksamhet i Spanien.

Den svenska och danska brukar vi inte ha några större problem med. Den tysk-spanska däremot är desto krångligare. För minsta lilla vill de att man kommer till själva kontoret. Personligen. Plus att man tar ohemult betalt för sina tjänster, trots att de sköts helt elektroniskt. Underhållsavgifter kallar man det för.

För ett tag sedan fick vi mejl om att vi borde infinna oss på bankkontoret De behövde tydligen veta varifrån vi fick våra pengar. Ett formulär på spanska bifogades. Och de behövde se våra pass. Som om vi avslutat vår pension. Och passen hade de redan kopierat tidigare. Jag ignorerade deras begäran eftersom vår status inte har ändrats. Det skulle jag inte ha gjort!

När saldot på spansk-tyska kontot kröp ner under 1000€ förde jag över 1000 till. Pengar som aldrig dök upp på saldot. Orsak: kontot hade blockerats av banken eftersom jag hade varit fräck nog att inte hörsamma deras begäran om uppdateringar.

– Men min överföring? Och kommande betalningar för el, vatten, fiber, samfällighet och annat som kan dyka upp?
– Jag sa ju att kontot är blockerat. Överföringen har backats tillbaka till din svenska bank och inga betalningar kommer att göras förrän kontot är unblocked igen.
– Kan jag skicka formulären och bilder på passen i ett mejl?
– No, no. Formuläret ska undertecknas. Passen kan du fotografera och bifoga i ett mejl.
– Men jag har ingen skrivare.
– Ja, det är ditt problem. Inte mitt.

Makens lösningsförslag: Vi köper en skrivare. Clas Ohlson har en för en femhundring. Men varför då? Vi har ju stora bibblan på gångavstånd. Där har jag skrivit ut saker tidigare.

Bibliotekspersonal
På Stadsbiblioteket ursäktade man sig över röran med: Vi bygger om. Tidigare hade man flera skrivare i ett stort rum. Nu fanns det en i .ett blindtarmsliknande utrymme. Jag beställde utskrift av mina formulär och betalade 12 pix med kort.

Det var kö till skrivaren. En sån där stor maskin, som förutom att den printar både skannar och kopierar. En kille höll på att kopiera pass, körkort, kreditkort och en massa annat. Inte bara till sig själv utan till en hel somalisk by, som det verkade. Till slut var min tur kommen. Men mina formulär dök inte upp.

– Men har du betalt för utskrifterna? undrade killen vid disken.
– Ja då. Jag valde kortbetalning.
– Det var konstigt. Men gör om beställningen och välj manuell betalning. Då kan jag skicka beställningen till skrivaren härifrån.
– Okej, sa jag och följde rådet.

Killen vid disken skickade utskriften till skrivaren igen. Men inte kom det ut några papper. Till slut visade det sig att mina utskrifter hade hamnat på en skrivare en trappa ner.

– Det hade gått fortare att knalla iväg och köpa en skrivare. Sa jag. Och totalt sett hade det kanske varit billigare rent samhällsekonomiskt med tanke på att jag sysselsatte flera kommunalanställda ett bra tag.

Vi fyllde i bankformulären och skickade dem med snigelpost till Spanien. När jag kom hem igen väntade en nytt mejl på mig. Från spansk-tyska banken. Plötsligt var det okej att skicka formulären via mejl. Man blir aldrig klok på hur de ska ha det.

I morgon får jag ta itu med Bellman-banken här i stan. Var har mina 1000€ hamnat? Och hur gör vi med förlusten som blir när man växlar från SEK till Euro och till SEK igen?

Uppdatering 30/7:
Nu ångrade sig den spansk-tyska banken igen. Mejlade formulär duger inte. Jaha, då blir det spännande att se hur lång tid snigelposten tar på sig innan vårt brev är framme. Om det kommer fram.

2 reaktioner till “Tur att man är pensionär

  1. Du kanske vet att du kan ha ett eurokonto i din svenska bank. Därifrån kan alla dina spanska fakturor dras. Så har vi löst det sedan vi blev blockerade.

  2. Tack, och jag skaffade ett eurokonto på SHB med avsikt att göra just så. Men flera av våra leverantörer godkänner dessvärre bara spanska konton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s