Nada mañana-mentalitet

Varför skjuta upp till morgondagen det man kan göra redan idag? Maken upptäckte att Mediamarkt har söndagsöppet. Till klockan 23. Varför vänta längre än man behöver? När man kan köpa en ny dator redan idag? Jag konsulterade Sonen och han gav oss råd om processor och ram-minne.

Okej, okej, vi åker väl dit, sa jag i förvissningen att den modell vi tittat ut på nätet inte skulle finnas i butiken. Så fel man kan ha. Det fanns minst ett dussin prydligt uppställda i hyllan. Men att handla på spanska Mediamarkt är ingen barnlek. Tysk nogrannhet parad med spansk byråkrati, typ. Varje kund tar en evighet. Det går inte att plocka det man vill ha ur sin hylla och gå till kassan. Nej , man måste konsultera en säljare på butiksgolvet. Och där är det givetvis kö, som tuffar väldigt långsamt framåt.

Allt ska säljaren mata in i registret. För- och efternamn, adress inklusive det superviktiga postnumret, telefonnummer, mejladress, nationalitet. I Spanien har man en egen variant av personnummer, så kallat NIE. Omöjligt att komma ihåg eftersom det saknar logik.Det skulle med. Som tur är har jag den uppgiften sparad i mobilen. Nästan så man undrar om det hela gäller en visumansökan. Allt printas ut och SEN kan man ställa sig i kassakön.

Väl tillbaka hemma började Maken konfigurera nya datorn. Så kom han till fältet ”registrera ditt Windowskonto” fast på engelska. Där tog det stopp. Användarkontot är nämligen lika med mejladress. Men hur vi än försökte gick det inte att få till alfakrullet. Trots svenskt tangentbord. AltGr + 2 gav ingenting.

Vi ringde Sonen, som inte svarade. Orkade han inte med mer datasupport? Förbannade han att han gett oss råd över huvud taget? Vi bestämde oss för att inte fortsätta på fastande mage. Då är det så mycket svårare att möta motgångar. Efter middagen gick Maken lös på problemet igen. Och voila! plötsligt fanns det ett @ i registreringsfältet.

Hur gjorde du? Inte vet jag, men jag valde stor bokstav, tror jag. Tryckte du på shift-tangenten eller CapsLock? Shift, vad är det för en knapp?

Nåja, det gick att komma vidare med konfigurationen och ett par timmar senare ringde Sonen. Han bekräftade att för att få ett at-tecken på ett spanskt tangentbord ska man trycka Shift + 2. Men jag hade ju valt svenskt. Spelar ingen roll, så länge som konfigurationen inte är klar är tangentbordet spanskt på en spansk dator.

Jag är glad att det inte var ett franskt tangentbord. De är rent obegripliga. Nu gäller det bara att få Windows 10 att bli svenskt. Det menyval som ska fixa det finns inte som alternativ i Kontrollpanelen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s