Intryck

Om nu munskydd vore så effektiva som en del vill göra gällande, varför leder Spanien i så fall Coronaligan i Europa? Trots att munskydden varit obligatoriska på allmän plats i flera veckor. Oavsett om det finns folk i närheten eller inte. Och har de i Sverige som propagerar för användandet, verkligen prövat att ha ett munskydd i nyllet när de är ute och rör på sig?

Sanningen är att man drar sig för att gå ut. En promenad när det är runt 30 blir bara en bestraffning. Glasögonen immar igen och svetten rinner bakom masken. Vad betyder det för folkhälsan?

Nä, om vi vill ha intryck utifrån tar vi en tur med bilen. Vår lilla Golf har ett rikt inre liv och kommer med synpunkter lite då och då. Ibland är det bara ett förslag. Typ, stäng fönstren för att spara på bränsle. Eller att det verkar som lufttrycket i något av däcken inte är korrekt. Senaste veckorna har den tjafsat om oljebyte och lite allmän omvårdnad.

Volkswagen har en verkstad inne i Torrevieja, som har hjälpt oss tidigare. Igår tog Maken bilen dit. Även det ett ställe med tysk-spansk byråkrati. Innan processen var klar krävdes det underskrifter på åtta olika dokument. Alla i två exemplar. Men som tack ingick biltvätt.

Nu över till annan teknik. Att titta på tv här är en utmaning när man inte behärskar spanska. Svtplay använder vi flitigt. Och vi har en generös son som delar med sig av sina HBO- och Netflixabonnemang. Men de känner av vilken ip-adress man kopplar upp sig ifrån och vi som har en spansk adress får inte se allt på svt. Nästan ingenting, typ. Eller så får vi inte svenska undertexter. Möjligen rumänska.

Lösningen heter VPN. Enkelt uttryckt: man kopplar upp sig mot en server i Sverige, som i sin tur kopplar upp en mot den streamingtjänst man vill åt. Har funkat bra hittills. Speciellt sen vi bytte router till en som kan köra vpn-tjänsten direkt så att hela nätverket blir ”svenskt”.

Kruxet är bara att vissa sajter kan känna av att man inte riktigt är den man utger sig för att vara. Som tv4play till exempel. Sfanytime vill inte heller vara med. Eller SAS hemsida. Så det finns en viss oro att vi blir nedsläckta på andra ställen vad det lider.

Medan Maken väntade på att bilen skulle bli klar på verkstaden, ägnade jag mig åt att komma underfund med hur vi skulle kunna köra Windowsprogrammet Film&TV så att filmerna visas på vår platt-tv. Det går inte på min ålderstigna dator, som saknar en viktig komponent. Men den nya, två dagar gamla, borde vara med på noterna.

Hur jag än gjorde fick jag inte upp valet att sända filmvisningen till tv:n. Jag konsulterade både google och youtube. Det fanns hur många råd och dåd som helst. En massa indier förklarade på broken english hur man skulle göra. Och det var precis så som jag redan hade testat femtielva gånger.

Efter ett par timmar insåg jag att jag hade missat det mest grundläggande. Så är det ofta. Man är dummare än folk och man själv tror. Ingen ifrågasatte om man verkligen hade klarat av steg ett i processen.

Den nya datorn hittade helt enkelt inte vår tv-skärm på nätverket. Jag hade nämligen inte lagt till den enheten i Kontrollpanelen. Och när jag gjort det och datorn och tv:n hälsat på varandra gick det hur bra som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s