Som vi har ätit

Året var 1973 och vi hade kompisar som åkte till USA utan att vi hade råd eller möjlighet att hänga på. När de kom hem konstaterade de att ”det fanns ju ingenting att äta.” Tror jag det, om man är svensk sås-och-kokt-potatis-människa. Men är det något som finns här så är det mat. En masse.

Och vi har ätit. Högt och lågt. Eller snarare lågt och halvhögt. Bästa stället hittills var en restaurang ute på Florida Keys där vi åt en fantastisk seafood-tallrik: fisk, räkor, pilgrimsmusslor och hummer. Kvällens måltid var inte heller fy skam. Jag tog pilgrimsmusslor och Maken en snow crab. Och vi delade på kokospanerade räkor till förrätt. Som vi doppade i lime-mustard-dressing.

Jag har lärt mig en ny gångbar engelsk glosa: broiled. Det betyder halstrad. Precis som jag vill ha sjömaten.

En sjönära restaraungupplevelse var snudd på surrealistisk. Vi hamnade på ett hak i en halvdöd ort. Stället låg utmed vattnet och man beställde i baren. ”When you hear this number in the loudspeaker, come to that window and fetch your food” sa tjejen bakom disken.

Mycket märkligt och omständligt, eftersom vi var de enda gästerna.

Vi har frekventerat en del snabbmatställen och har samma upplevelse som förr: massor av personal, men allting verkar fungera väldigt ineffektivt. Eller så påminner stället om lunchrestaurangen i Office Space. Vi åt lunch på Moe’s och så fort en ny kund öppnade dörren och klev in ropade personalen”Welcome to Moe’s”. Om och om igen.

I söndags drog Maken in mig på ett högljutt, stökigt ställe i ett lokalt köpcentrum. En sportsbar med 11 storbildskärmar där det pågick olika footballsmatcher. Det tog ett tag innan vi fattade vilken skärm, som flertalet följde. Där spelade det lokala laget Tampa Bay Buccaneers. Nedan kallad Bucs. Och vilket liv. Folk tjoade och tjimmade så Bajen fans kan gå hem och lägga sig. Som tur var vann Busc och alla kunde ge varandra highe-five.

Och vi har några dagar kvar av matupplevelser när vi korsar Florida och återvänder till Fort Lauderdale. Var så säkra, vi kommer aldrig att säga att det inte finns något att äta här.

2 reaktioner till “Som vi har ätit

  1. Hörde på radion att den amerikanska maten är mest ”inne” av alla nu. Så ni är helt rätt ute!

  2. @Irene: Men det amerikanska köket verkar var lite hursomhelst. Eller vadsomhelst. Mexikanskt, franskt, italienskt, grekiskt, polskt. Plus burgare, steaks, meatloaf och korvar. Vad ska man ta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s