Äntligen!

Jag visste väl att det borde finnas en bokstavsdiagnos som beskriver min subtila personlighet. Och nu har jag med SvD:s hjälp hittat den. Förkortningen är HSP och den står inte för hispig, som Maken föreslog. Utan för highly sensitive person, alltså en extra känslig eller högkänslig person.

För det är jag. Speciellt är det gäller ljud. Buller kan göra mig tokig. Jag skulle till exempel aldrig stå ut med porslin i stengods. Bara det extra oväsen som den typen av porslin åstadkommer är tillräckligt för att jag ska bli störd.

Sirener från utryckningsfordon kan skrämma livet ur mig. Ett pling från en ringklocka på en cykel kan få mig att hoppa högt. Och illvrål från småbarn kan få mig att vilja slåss.

Lukter kan också vara störande och ge mig huvudvärk. Det skulle aldrig falla mig in att gå in på en Body Shop. Parfymdoft är ofta värre än svettlukt.

Och jag är inte särskilt stresstålig. Arbetsprestationen blir inte bättre under press. Tvärtom. Och någon tävlingsmänniska är jag inte heller. Ger hellre upp på ett tidigt stadium än kämpar.

Ja, Prinsessan på Ärten är helt enkelt mitt mellannamn.

9 reaktioner till “Äntligen!

 1. Jag skulle ibland vilja kalla det där personlighetsdraget som överkänslighet. Det ska kännas och tolkas och funderas på och avhandlas och blir bara för mycket ibland. Inte alltid – jag kan också vara en känslig människa. Men mest är jag åt Asperger-hållet och tolkar bokstavligt. Varför hålla på med undermeningar och gissningar när man kan vara rak och tydlig? Jo, gör man det blir man en besvärlig människa, okvinnlig, arrogant. Det ska man stävja, men de överkänsliga ska omhuldas.

  Känsligheten för ljud är en annan sak. Det får gärna skruvas ner på restauranger.

 2. Själv är jag nog lite både och. Känslig och okänslig. Ljud, lukter, sten i skon, smulor på golvet eller i sängen och jag går i taket. Sen är jag ganska okänslig för vad andra säger och gör och tror sällan att folk har en dold agenda. Fast jag borde veta bättre ibland.

 3. jag tycker jag känner igen mig i allt du skriver om, läser nu också boken drunkna inte i dina känslor, mycket intressant!

 4. Det där var en väldigt intressant artikel. Det var tydligen ett tema, jag får plöja det andra en annan dag. Jag reagerar inte på samma saker som du utom vad gäller lukter. (En present från Lush är mardrömmen!) Men det där med att liksom inte ha en grovsortering för sinnesintryck och känslointryck, det kan jag skriva under på. Mycket återhämtning är grejen för mig. Och naej Rutan, inte blir man omhuldad. Kanske de som beter sig fjompigt men det är en anna femma.

 5. Rutan: Jag var på anhörigträff om diagnoser inom autismspektrum och den här sortens extra känslighet är vanligt förekommande om man har aspergerpersonlighet.

 6. Idag bad Maken om en handduk eller badrumsmatta när han klev ut ur duschen. Och då gjorde jag som han sa: tog fram en badrumsmatta. ”Men handduken, då?” undrade han. ”Du sa eller” sa jag. ”Men det fattar du väl att jag menar och. Vad ska jag torka mig med, tycker du?”

  Jag kanske är lite åt Asperger-hållet och tolkar påståenden väldigt bokstavligt. Ungefär som en dator. Och det är nog därför som jag jobbar med programmering.

 7. Jag hade också tolkat din make så – varför skulle han säga eller om han menar och?

 8. Han påstår att han har en alldeles speciell afasi och den gör att han inte får fram rätt ord i alla lägen. Därför ska man tolka vad han egentligen vill – inte vad han bokstavligen säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s