Tragik i trappuppgång

Telefonen ringde hos oss mitt i natten. Det var för ungefär femton år sedan och M hade just börjat sitt nya jobb. Uppringaren var en hyresgäst som berättade att han suttit i en trappuppgång några portar från oss och hållit grannens fyraårige pojke i handen över en timme. Pojken satt på insidan av sin ytterdörr, mannen själv satt i trappen, så de höll varandra i handen genom brevlådan.

Han som ringde berättade att mamman förmodligen var ute på någon bar eller pub. Hon brukade be honom vara barnvakt, men den här gången hade han kommit hem sent på kvällen och hon hade förmodligen stuckit ut och lämnat pojken ensam.

Vad gör man i en sån här situation? Han som ringde visste att M hade dubblettnyckel till lägenheten. En dubblettnyckel som bara får användas med hyresgästens medgivande. Det går ju inte låta ett ensamt barn sitta och gråta bakom en låst dörr. Men vad vet man om en okänd man som ringer sent på natten? Ska man ringa polis, socialjour eller vad?

M gick över och låste upp. Det var uppenbart att uppringaren var bekant för grabben. De satt båda två i vardagsrummet tills pojken somnade. Så småningom kom mamman hem, inte helt nykter. Vad jag vet gjorde hon inte om tilltaget. Att lämna barnet ensam, alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s