Vi bilägare

– Han har så pigga ögon.
När barnen var små slukade jag artiklarna i Vi föräldrar. Jag minns speciellt mamman som just varit på BVC med den halvårige sonen och citerade sköterskans kommentar. Alltså den om de pigga ögonen. Hur föräldrar suger i sig komplimanger om sin avkomma. Samtidigt tänkte jag: stackars barn! Och mamma! Fanns det inget annat positivt att säga om det lilla livet?

Ungefär där har vi hamnat igen. Fast ändå inte riktigt. När vi startade bilen på långtidsparkeringen efter tre månaders bortavaro, talade motorn till oss. Inte hörbart, men det stod ”Inspektion inom 23 dagar” på displayen. Meddelandet, med nedräkning, dök upp varje gång vi startade bilen. Då är det bäst att göra Golfen till viljes innan tidsfristen löper ut.

Inspektionen ägde rum för en vecka sedan. Inspektören var så nöjd med allt. Förutom däcken. De började sjunga på sista versen. Okej, de kan funka ett tag till. Kanske till nästa servicetillfälle. Sa han och gav oss ett erbjudande på nya gummiringar. Vi tar det, sa vi. Det handlar ju i alla fall om säkerheten.

– Ska vi ta det på en gång? När ni ändå är här?
Opp, opp, opp. Vi är faktiskt pensionärer. Då kan man inte klara av två saker på en och samma dag. Vi tar det nästa vecka.

I går satt de nya däcken på plats. Balanserade och fina. Verkmästaren var nöjd när vi hämtade bilen. Ja, även däckbytaren själv kom ut från verkstan och log med hela ansiktet.
– A very nice model. Sa verkmästaren. I can’t understand why Volkswagen only made it one year.

Inte vi heller, sa vi. Och sög åt oss berömmet, som om vi på något sätt var ansvariga för modellen. Ja, vår lilla Golf har verkligen pigga ögon. Fortfarande, efter nästan 5000 mil.

2 reaktioner till “Vi bilägare

  1. Intressant det där med pigga ögon! Jag har teorier … barn som är pigga, ser vakna och glada ut, får ofta kommentarer av främmande människor när man kör dem i vagn. Barnen alltså, inte främlingarna. Barn som är allvarliga och inte tittar sig nyfiket och piggt omkring, får troligen inte såna komplimanger eller någon positiv uppmärksamhet. Hur påverkas man av att ständigt möta vuxnas glada blickar eller inte bli uppmärksammad alls?
    Jag började fundera på det här när jag gick med barnbarnet i vagn och hon skrattade glatt mot alla och fick glada kommentarer tillbaka. I skolan såg jag ju under alla år stor skillnad på glada, pigga och nyfikna ungar, och lite småtjuriga som inte frivilligt mötte någon med blicken.
    Jag vet förstås inte orsaken, man har funderat på hur de sågs som riktigt små.

  2. För att inte tala om söta och mindre vackra barn. Så olika de blir behandlade. Jag minns en som sa: Hon blir nog söt, när hon får hår, om vår då skalliga dotter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s