Kuddkrig

Normalt tar jag med mig min huvudkudde när jag avviker en längre tid från hemmet. Så blev det inte den här gången. Det var ont om plats i handbagaget. Jag bad Sonen att inventera linneskåpet i Stockholm eftersom man aldrig kan vara riktigt säker på att det är intakt. Ett underlakan, förutom de i sängarna, var allt som fanns. Det går ju inte, skulle min hemkunskapslärare hävda. Varje hem behöver åtminstone tre omgångar lakan: en omgång i sängarna, en i smutsen och en prydligt invikt i linneskåpet. Två underlakan packades med från Spanien och min kudde blev kvar.

I Stockholm har vi två kuddar av modellen ”Jordrök”. Fasta, dunfyllda från Ikea. Förutom dessa hittade vi två sladdriga modeller. Skumgummifyllda. Maken hävdade bestämt att han ägde Jordrökarna. De andra, som snabbt döptes till ”Rövhål”, var mina.

Aldrig i livet! Skulle jag någonsin införskaffa oformliga kuddar med skumgummifyllning? Det som till slut övertygade Maken var lapparna på Rövhålen. De visade på en högst obestämbar härstamning, Soft Comfort, typ. För det mesta i form av lösöre hemma hos oss, härrör från Ikea. Nu sover vi på varsin Jordrök och Maken får ha de amorfa Rövhålen alldeles för sig själv.

Mysteriet med de försvunna underlakanen löstes delvis när jag inventerade tv-bänken. Där låg det två stycken. Plus lite annat som inte är särskilt tv-mässigt. Säga vad man vill om barnbarnet, någon organisatör är han inte. Man kan hitta saker på de mest oväntade ställen. Plus att samma kategori kan finnas på oändligt antal platser. Pasta och astmamedicin slåss om utrymme i fyra-fem olika skåp. Torrvaror blandas med kaffekoppar och annat porslin. Påsen med socker hittade jag i städskåpet.

En gång slösade jag flera minuter på att beskriva för honom hur man borde disponera utrymmet i en byrå: saker man bytte dagligen, som underkläder och strumpor i översta lådan. Tunna tröjor i låda två, tjocka i trean och jeans i nedersta. Plus att man får plats med så mycket mer och man viker sina paltor. Bortkastad möda. koncentrationen försvann redan innan jag kom till låda nummer två.

Vi borde egentligen ta oss till Ikea. Det saknas en del husgeråd. Kaffe/teskedar till exempel, finns det numera bara fem av. De vassa knivarna är också för få. Ett par halvstora skålar behövs. Tillbringare. Ja, jag behöver nog skriva en lista. Kruxet är att det är ganska tidsödande att ta sig till Kungens kurva när man inte är bilburen. Dessutom går inte gratisbussarna längre.

Det får bli en dagsutflykt någon gång i framtiden. Kanhända slinker en ny kudde med när vi ändå är där.

2 reaktioner till “Kuddkrig

  1. Det är väldigt roligt att läsa dina krönikor även om jag förstår av det som står mellan raderna att det är rätt tufft stundtals.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s