Höstdagjämning

Idag går solen upp kl 7:52 och ner 19:58 där vi bor. Jämnare än så blir det inte mellan dag och natt. Fast någon större höstkänning har det inte blivit ännu. Temperaturen är runt 28 dagtid och 21-22 på natten.

Men växterna känner av att solen står lägre. Vi får jaga våra vissnade blad från vinrankorna, som blåser ut över poolområdet. Även om de flesta i kvarteret givit sig av härifrån vill vi inte att de kvarvarande ska irritera sig på oss och vår skräpande rabatt.

Härom dagen slängde vi våra balkongblommor. Bara två stickiga kaktusar står kvar. Vi kanske borde satsa på suckulenter istället för blommande växter. Med tanke på färgen på fingrarna och våra minst sagt oregelbundna vattningsvanor.

Eftersom solen går upp sent gör vi det också. Det har medfört att vi numera har andra mattider än när vi jobbade. Det blir en frukost-lunch-kombo vid 10-11 och middag vid åttatiden.

Och det här med matpreferenser är en källa till oro. Jag gillar kyckling och skulle kunna äta det jämt. Det gör inte Maken. Han ogillar kyckling och gillar köttfärs, som han skulle kunna äta det varje dag. Helst i hop med pasta, olivolja och vitlök. Mycket vitlök. Om det inte vankas entrecote förstås.

Jag har ett visst övertag i matfrågan eftersom det är jag som sköter själva lagningen. Ibland blir det en kompromiss: han får sin köttfärs och jag äter kyckling.

Den spanska köttfärsen är inte som andra. Den innehåller också annat än rent nötkött. Som majs- och ärtmjöl, soja, socker, lök och kryddor. Kötthalten är visserligen 90-95% men de övriga ingredienser gör att konsistensen blir lite väl ”smetig” för min smak.

Jag brukar titta på matlagningsfilmer på Facebooks Watch för att få lite inspiration. Men jag vet inte om jag har hamnat i en trång åsiktskorridor. I de flesta recept kröner man maten med en massa riven ost och sen gratineras det hela. Jag har börjat tröttna på alla bilder där osten trådar sig när man skär upp anrättningarna.

Strax efter solnedgången klockan åtta i kväll serveras därför en asiatisk köttgryta med kokosmjölk, garanterat ostfri. Med fläskkött, färdigtärnat. Och då står det cerdo a tacos på etiketten i köttdisken. Det återstår att se om det faller på läpparna. Griskött är inte så populärt.

En reaktion till “Höstdagjämning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s