Feber

Om det här året hade varit som det borde, hade vi varit i Stockholm nu. Det är alldeles för varmt här under juli & augusti. Och nu är det semestertider för spanjorer och fransmän så trycket på vår kuststräcka är enormt.

Istället för en långpromenad bestämde vi oss för att ta en biltur. Vem pallar att röra på sig när temperaturen når över 35? Inte jag i alla fall. Då känns det bättre med ett utrymme där en AC håller 21.

Ett beslut, som kändes sådär efter några kilometer. Som alltid. För min erfarenhet är att folk kör sämre och sämre ju längre söderut i Europa man kommer. Vi körde på en smal, kurvig väg med återkommande sträckor med omkörningsförbud. Och sträckorna där det var tillåtet att köra om var korta och få.

En normalspanjor kör så fort det bara går, oavsett hastighetsbegränsning. Stoppar först när han når upp i arslet på framförvarande bil. Det vill säga oss som är lite försiktigare av oss. Där ligger han och avvaktar. Inte så länge som man skulle önska. Idag var vi med om tre incidenter där folk körde om när de inte borde.

Området inåt landet är väldigt torrt, från stäpp till öken. Om det inte vore för konstbevattningen introducerad av morerna vore landskapet antagligen obeboligt. Nu producerar området en stor del av den spanska grödan.

Det ställde till det ordentligt i september förra året. Då regnade det vansinniga mängder och vattnet drog med sig konstgödsel och miljögifter från odlingslandskapet ner i Mar Menor, Spaniens största saltbassäng. Fiskarna kvävdes av övergödningen och även de mänskliga fiskarna kan hålla sig för skratt när ingen längre vill köpa deras fiskar.

Vi körde mot bergen med förhoppningen att det skulle vara svalare i mer höglänt terräng. Nix, det var tvärtom. Eller så kom vi inte tillräckligt högt. Annars finns det berg som kan mäta sig med Kebenekajse bara halvannan timme härifrån. Men så långt kom vi inte den här gången.

Nu visar termometern på 32 grader och om sisådär en timme tänder vi grillen. Maken har fått bestämma och då blir det nötkött.

3 reaktioner till “Feber

  1. Jag som älskar värme, tycker att den kan hålla sig vid högst 27. Häromdagen var det 33 på skuggväggen vid stugan. Och 25 grader inne. Nu är vi i stan, här blir det inte så olidligt med mycket skugga i trädgården, AC på nedervåningen och korsdrag åt fyra håll +fläkt på övervåningen. I stugan ramlar fönstren ur om man försöker öppna…

    Kanske är det många svenskar som lärt sig köra bil i Spanien? På väg ut mot kusten har vi sett flera olyckor och omkörningar så att vi hisnat, det tycks bli värre för varje år. Värst på söndagar när alla ska hem FORT. Så skönt att vara pensionär och kunna välja andra dagar.

  2. Jag har läst någonstans att vid 27 grader går klädgränsen. Är det varmare än så kan vi gå nakna utan att frysa. Så jag ser helst att temperaturen håller sig runt 25. Vi har AC i bostaden, men för att köra den ska fönster och dörrar vara stängda. Inte så kul. Sen är elen ca fyra gånger dyrare här än i Sverige och svider lite.

  3. Aj, då! Då blir det dyrt. Naken tycker jag är jobbigt… brösten gungar för mycket… 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s