Hemlagat

Det händer att jag fastnar i filmer på FB:s avdelning Watch. Speciellt när de handlar om matlagning. Idag gick jag igång på en massa klipp med recept på aubergine. En vacker grönsak, men som andra i hushållet inte är så förtjusta i att äta.

Inslag efter inslag visade på den ena fantstiska rätten efter den andra. En rätt påminde till utseendet om ugnsbakad falukorv, en anrättning som var väldigt gångbar i hushållet när våra barn var små. Man tog en falukorvring, skivade den inte helt ner och stoppade ost och tomat mellan skivorna. Stekte hela konkarongen i ugnen med lite riven ost på toppen.

I auberginereceptet ersatte äggplantan falukorven, i stället för tomatskivorna petade man ner köttfärs blandat med ströbröd, lök och ägg mellan augergineskivorna. På toppen riven ost plus tomatpuré blandat med olja. Och sen skjuts in i ugnen.

Resultatet såg gott ut. Aubergine är inga problem att införskaffa. Den känns lätt igen i grönsaksdisken. Och övriga ingredienser är stapelvaror. Utom breadcrumbs. Vad heter det på spanska? Och finns det över huvud taget i affärerna? Det heter pan rallado enligt Google. Alltså rivet bröd, precis som riven ost heter queso rallado.

Då slog det mig att det var så man sa i min barndom. Alltså rivebröd och inte ströbröd. Precis som skollunchen på den tiden hette frukost.

Maken påstod att han aldrig hört begreppet rivebröd. Möjligen skorpbröd. Men matlagning stod inte högt i prioritet i hans barndomshem, så hans synpunkter på det området väger inte så tungt.

Wikipepanralladodia ger mig i alla fall rätt. Ströbröd som begrepp är inte belagt i svenskan förrän 1972.

Jodå, Mercadona har rivebröd. Hemlagat (casero) dessutom. Nästa gång vi handlar gäller det bara att hitta var man har gömt produkten.

I spanska affärer placeras inte varorna efter samma logik som i Sverige.

4 reaktioner till “Hemlagat

  1. Jag har prövat hur ströbröd och rivebröd känns att säga, ströbröd säger jag numera, men vill minnas att mamma sa skorpmjöl.

    F.ö. undrar jag varför mina uppgifter inte går att spara, jag måste klicka in namn, epost och bloggsida för varje kommentar. Suck…

  2. Jag provar med att byta till en modernare design på min blogg så kanske det går bättre att spara uppgifterna. Det tema jag har navänt har har gått ur tiden, vilket knappast är förvånande.

  3. Vad roligt att höra, rivebröd sa alltid min farmor. Trodde att det var bohuslänska.
    Har jobbat i skolan i alla år och totalt glömt bort att man faktiskt sa frukostrast i stället för lunchrast under mina egna skolår:-)

  4. Ja, skolfrukosten intågs vid 11-tiden och det var aldrig tal om något mellanmål på eftermiddagen. Men det berodde kanske på att man inte hade fritids. Så när man kom hem runt 16 var man ganska hungrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s