Det är så mycket en inte begriper

Varför är e-böcker så dyra? Snudd på lika dyra som en inbunden bok. Om de inte är gamla och redan finns i pocket. Varenda bok utgiven de senaste decennierna måste ju redan finnas digitalt. Hur har de annars gått i tryck? Men har man tur så finns e-boken att låna på bibblan. Helt gratis.

Jag hade funderingar på att skaffa mig en läsplatta. Som det är nu läser jag e-böckerna på min IPad och då är jag begränsad till att hålla mig inomhus. Speciellt i Spanien där solen lyser intensivt. Den idén skippade jag när jag kollade på Adlibris butik. För samma pris som plattan, skulle jag få ett dussin pocketböcker. Plus två för varje inhandlad e-bok. Dessutom går det inte att låna böcker direkt från bibblan utan man måste gå via datorn för att få filen att hamna på plattan.

Senaste dagarna har det varit mulet och regnskurar. Alldeles utmärkt väder för att låna hem och ligga på soffan och läsa Mikael Niemis ”Koka björn”. När jag ändå var i farten lånade jag Katarina Mazettis ”Berättelser för till- och frånskilda”. Som ljudbok. Tidigare har jag bara lyssnat på böcker i bilen, eftersom jag trott att det skulle finnas för mycket distraktioner i andra miljöer. Men eftersom boken bestod av korta noveller fungerade det förvånansvärt bra.

Hur definieras ”soldagar”? Om vi nu ska prata väder. Jag har googlat på saken och bara hittat vad som menas med soltimmar. Mäklare skryter med att Costa Blanca har 320 soldagar om året. Min uppfattning är att de osoliga dagarna är betydligt fler än 45. Det har blåst och småduggat en hel del den senaste tiden. Men det kanske är så att en dag räknas som en soldag om solen lyckas titta fram någon minut eller så.

Hur göra av med pengar på ingenting? När Maken var hemma i Stockholm bjöd Tvåan honom på middag. Han imponerades av deras grönsaksskärare och tyckte att vi borde skaffa oss en likadan. Jag antar att de har en mandolin och har tittat efter en här i Spanien. Utan framgång. Men förra veckan hade Lidl en ”Nicer Slicer” på specialpris. Så trodde jag att den hette. I själva verket var det en ”Nicer Dicer”. Alltså en mackapär som tärnade grönsaker, inte skivade dem.

Jag packade ner alla femtielva delarna igen och åkte tillbaka till affären. ”Devolución”, sa jag till kassörskan. ”Kaputt” undrade hon. ”No” sa jag. Och försökte visa med händerna att jag ville ha en skärare, inte en tärnare. Kassörskan kallade på en Vigilante de seguridad som attesterade återbetalningen. Pengarna sattes alltså tillbaka på det kort jag använt vid köpet.

Jag betalade 30 € grönsakstärnaren. Varje euro kostade mig då 10,63 kronor. När jag lämnade tillbaka tärnaren 45 minuter senare, fick jag visserligen tillbaka 30 € men då i svenska kronor, och då var euron bara värd 10,17 kronor. Jag gjorde alltså en valutaförlust 14 kronor på att läsa slarvigt.

Så kan det gå när en inte satt sig in i bankens villkor. Å andra sidan var det en ganska låg läropeng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s