Vad gör en pensionär hela dagarna?

Jo, vi gör ungefär samma som den arbetande befolkningen minus arbete. Läser, städar, diskar, tvättar, pysslar med växter, pratar med folk, handlar, promenerar, ringer, sköter korrespondens, tittar på rörliga bilder, googlar. Äter och lagar mat. Men oftast i omvänd ordning. Ja, jag lagar vanligtvis maten. Av flera skäl. Maken ”vill inte” och jag tycker det är ganska roligt att fixa käk.

Men varför inte äta ute? Det är ju så billigt i Spanien? Jo, det är sant. Framför allt drycken. En flaska vin kostar inte så mycket mer på en restaurang än i affären. Men totalsumman blir ändå högre än om man äter hemmavid. När vi äter ute är det oftast tillsammans med vänner. Eller själva på någon servering nere vid havet. Efter några kilometer till fots längs stranden blir man lite sugen på öl och tapas till exempel.

Problemet är bara behovet av förnyelse vi spisen. Jag är så fantasilös och har ett ganska litet register. Som jag upprepar gång på. För några veckor sedan bestämde jag mig för att bli expert på rödvinssås och jagade ett recept på nätet. Då slogs jag av hur mycket värderingar det finns i dagens recept. Man skulle inte ”ta vad man så haver” utan ta 3 dl gott rödvin och 3 dl god kalvfond. Där sket det sig direkt! Jag som bara har vidrigt rödvin och äcklig kalvfond.

Slutsats: jag gillar värdeordet lättlagat så mycket bättre. Och snodde ihop en helt acceptabel sås efter ICA:s recept minus socker, plus bacon.

Samma när jag skulle göra lemon curd. Då var det ekologiskt som var det viktiga; ekologiska citroner och ägg. Hur ska jag veta om våra citroner från takterrassen verkligen är ekologiska? Vi har visserligen inte besprutat dem, men hur hade trädet det innan det kom i vår ägo? Jag valde ett annat recept där man inte var lika petig med ingredienserna.

Ett av mina gamla paradnummer, lamm-/nöt- färspaté, har utgått ur den version av Vår kokbok som jag har. Det jag minns var att man skulle använda leverpastej istället för lever. Det känns så mycket enklare. Valet föll på SVT:s recept Enkel lantpaté. Trots att jag varken har portvin eller cognac. Plus att leverpastejen givetvis skulle vara god. Lidls paté con hierbas is good enough, tycker jag. Resultatet blev helt okej. Valnötterna gjorde verkligen susen. Plus att jag stoppade ner champinjoner i formen.

Vi åt anrättningen tillsammans med gott, färskt bröd direkt från ugnen och en roquefortröra gjord på god ost och fräsch och lagom syrlig crème fraîche. Importerade direkt från Frankrike.

En vacker dag ger jag mig kanske på Cumberlandsås. Om jag hittar svart- eller röd vinbärsgelé. Det ska visst finnas på Iceland, en brittisk matvarukedja. Jag har aldrig varit där men det finns en butik i vår närhet. Och inhandlar gelé och portvin. För nog borde en brittisk butik ha portvin, om någon?

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad gör en pensionär hela dagarna?

  1. Långkoftan fd kollega skriver:

    Jag tycker det låter som att du är bra på att prova nya saker att laga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s