Överflöd

Min mamma förstod sig inte på söta pålägg. Och inte vitsen med scones och rostat bröd heller. I hennes värld var scones bara en ursäkt för att transportera smält smör in i munnen. Och jag har i någon mån ärvt hennes inställning. Bröd ska ha skinka, korv, leverpastej eller ost på toppen. Inte marmelad, sylt, messmör eller andra sötade produkter.

Vi har ett citronträd på takterrassen som ger ifrån sig frukt. Mycket mer än vad som går åt i drinkar. Så pass att jag upptäckt en massa recept med rivet citronskal som ingrediens. Rödvinssås, tupp i vin till exempel. Och det gör inte så mycket om jag inte får användning av saften.

Häromdagen kom jag på lemon curd. Min bästa kompis i tonåren gillade söta pålägg och de hade alltid lemon curd hemma. ”Där borde det gå åt en del citroner”, tänkte jag. Nåja, inte mer än två. I övrigt ägg, äggulor och smör. Kruxet är att tillagningen ska göras i vattenbad. Och jag har ett nervöst förhållande till tillagning i vattenbad efter ett antal misslyckade hollandaisesåser.

Alla recept på nätet var i stort sett likadana men jag valde ett recept från Ica. Mest för att det stod att resultatet var gudomligt gott. Inte helt oväntat med tanke på att det kryllar av kolhydrater och fett i smeten.

Vattenbadandet skulle ta en kvart innan smeten tjocknade. Jag rörde och rörde och var nästan beredd på att ge upp. Först efter dryga 20 minuter började det hända saker och då var det dags att klicka i smöret.

Resultatet? Kanske inte gudomligt. Men gott. Och sött. Maken var så pass nöjd att en burk åker med som gåbortspresent ikväll. Tillsammans med en flaska cava.

Min spådom är ändå att det blir Maken som kommer att sluka merparten av curden. För som sagt, söta pålägg är inte min tekopp.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s