På väg

– Behandla rondeller som vilken korsning som helst. Blinka vänster när du ska svänga vänster och blinka höger när du svänger höger. Det sa Seppo, min bilskolelärare 1978. Fast egentligen sa han venstör och högör. Hur som helst: Plättlätt att begripa och tillämpa.

Så är det inte idag. Nu ska man blinka ut sig ur rondellerna, har jag förstått. Vilket jag hela tiden glömmer när jag bara ska köra rakt igenom. Men jag tror inte att det gör så mycket för det finns knappt en spansk bilförare som gör det.

Däremot har den bilist som befinner sig på yttervarvet alltid rätten på sin sida. Även när hen ska svänga vänster. Och det skapar en massa incidenter. För det är inte ovanligt att den bil som ska rakt igenom rondellen ligger i vänsterfil och skär rätt över vänstersvängarens vägbana. Så jag håller helst till i högerfilen och undviker i möjligaste mån vänstersväng i rondell.

Jag läste någonstans att paketleverantören UPS har en alldeles egen GPS, som jag gärna skulle vilja ha i min ägo. Den lägger upp rutten så att man bara kör rakt fram eller svänger höger. Enligt uppgift ska det inte öka körsträckan nämnvärt och framför allt vara betydligt säkrare.

Spanska helgdagar är ett kapitel för sig. I måndags åkte vi till Torrevieja för att tvätta bilen och handla. Maken gillar att åka runt i en ren bil och en biltvätt här kostar nästan ingenting. Det var ganska lite trafik, men inte så lite att vi reflekterade över det. Efter tvätten åkte vi till Carrefour. Jag hade fått en rabattcheck på 8€ i postboxen och det tackar jag inte nej till. Men parkeringen gapade tom. Stängt! För i Torrevieja, och bara där, firade man helgonet San Vicente Ferrer. Aldrig hört talas om karln. Och inte är han värd 34 km och 13 rondellers bilkörning helt i onödan.

Och nu över till något helt annat. Detaljhandlen ojar sig över Amazons eventuella etablering i Sverige. Jag fattar inte varför. Jag har köpt saker på Amazon flera gånger. Både i Sverige och i Spanien. Just för att detaljhandeln inte har kunnat erbjuda det jag vill ha.

För en två månader sedan slutade nätadaptern till min dator att fungera. Det var alldeles innan vi åkte till Stockholm och jag förlitade mig på att Webhallen skulle ha en som passade. Det såg i alla fall ut så på deras hemsida. Men det visade sig att den inte fanns i lager och dessutom var kontakten in till datorn av typen Slim. Och min är snarare av typen Fet.

Enda stället jag hittade rätt adapter på var Amazon. Jag beställde en när vi kommit tillbaka till Spanien, och den levererades på mindre än en vecka. Brevbäraren kom på sin gula moppe, bromsade och hojtade på Maken som var på entrébalkongen. Det var tur eftersom kuvertet inte skulle ha gått att pula ner i postboxen.

Och inte kostade adapterköpet inklusive frakt mer än vad Webhallen ville ha för sin slim-adapter. Som konsument tvingas man emellanåt att köpa via nätet eftersom det inte finns något annat alternativ.

Igår åkte vi till Carrefour igen trots att det inte var så mycket vi behövde. Bara gurka, morötter, bröd, vatten och vin. Fråga mig inte hur det gick till, men kvittot visade på 126€. Efter avdragen rabattcheck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s