Fler händelser vid köksbordet

Det är inte många gånger i livet man har anledning att inhandla porslin. För min del har det inträffat tre gånger tidigare. Första gången när vi satte bo, andra på 80-talet och den tredje för sex år sedan. Mitt favoritporslin är egentligen det första, ett enkelt vitt benporslin utan dekor avsett för skolbespisningar. Det vill säga hög hållbarhet. Och som det höll. För all tänkbar omild behandling. Problemet visade sig först när vi skaffade diskmaskin. Då blev tallrikarna alldeles repiga. Vartenda drag med bestick syntes.

Självklart kontaktade jag Gustavsbergs kundtjänst och en man ringde upp mig och mansplainade: ”Tallrikarna är inte alls repiga. Ränderna sitter bara på ytan. Ta ett suddgummi och sudda, ska du se att reporna försvinner.”

Men så kan vi inte ha det. Ska jag sudda tallrikarna med jämna mellanrum? När vi är fem personer i hushållet? Då känns en diskmaskin ganska meningslös. Därför köpte jag en ny servis, som inte repades. För sex år sedan köpte jag en ny diskmaskin och tänkte inte på storleken på våra mattallrikar med en diameter på 28 cm. De fick inte plats i nya maskinen.

Jag beställde nya tallrikar från en restauranggrossist. Nästan lika förtjusande som mina första. Och hållbara. Inte så mycket som en flisa har slagits ur en enda av 36 möjliga. Och alla har fått följa med ner till Spanien.

Men i och med nya lägenheten i Stockholm uppstod ett nytt behov av tallrikar. Jag greppade en förpackning på Ikea med mattallrikar, assietter och skålar; sex av varje. Det tog mindre än en vecka innan en av mattallrikarna var kantstött. And I hate kantstött porslin!

Då tänkte jag med saknad på porslinet i mitt spanska kök. Det som jag köpte 2012 med tio års kompletteringsgaranti. Eftersom grossisten bara säljer till företag var jag tvungen att ännu en gång fråga Kusin Klas om jag kunde använda hans firmanamn. Ett annat problem var att jag inte kom ihåg namnet på porslinet, det stod inte på undersidan av tallrikarna och det fanns inte kvar på företagets hemsida.

Och vad gör fröken Tjatlund då? Jo, kontaktar Kundtjänst.
”Ge mig ditt organisationsnummer så kan jag se vad du beställde 2012.”

Fem minuter senare hade jag beställt nya mattallrikar och assietter. Tolv av varje, färre än så kan man inte beställa. Inte så konstigt med tanke på att restauranger är målgruppen. De djupa tallrikarna använder jag inte så ofta utan de kan fördelas mellan bägge hemmen.

Tallrikarna från Ikea får Tvåan ärva. Hon har samma serie och då har hon möjlighet att kassera sina kantstötta. Och jag kan glädja mig åt mina felfria. Både här och där.

Så från att ha köpt porslin tre gånger på 40 år gick jag till att köpa porslin två gånger på två veckor. Det var snabbt marscherat!

2 reaktioner till “Fler händelser vid köksbordet

  1. Oj så lustigt, jag körde en diskmaskin i går kväll.
    Och nu på morgonen när jag plockade ur den, se jag att en av våra mattallrikar har blivit kantstött. Försökte komma på var jag köpt dom, men icke, det är för länge sedan.
    Och sedan läser jag ditt inlägg….du har inte lust att viska firma- och porslinsnamn??
    Du har min mailadress.
    Den ser nämligen ut att vara helt i min smak….och jag har flera firmor i släkten att ”låna” för att beställa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s