Kan själv

Att ha bil i Stockholms innerstad är ingen barnlek. Det både kostar på och kostar skjortan. De flesta bilburna behöver bilen i jobbet eller har ett fritidsboende som endast nås med egen bil. Eftersom vi inte tillhört någon av dessa grupper, har vi inte ägt en bil på många år. Och det har fört med sig att jag knappt suttit bakom en bilratt under den tiden. Med andra ord: jag är en ringrostig förare som endast använt körkortet som legitimation.

Men se, det duger inte här i Spanien. Vi bor i ett sommarstugeområde med en dryg mil till affärer. Jo, det finns bussar men de går inte särskilt ofta och jag har inte ens tagit reda på hur det rent praktiskt fungerar med betalning eller vart man kan åka.

Så nu har jag börjat ta mig runt på vägarna igen. Helst utan Maken vid min sida och helst i dagsljus. Och de senaste veckorna har jag inte ens haft Maken vid min sida. Han har varit i Stockholm och hängt med äldsta barnbarnet. Så ska jag någonstans så är det jag själv som får styra.

Samma vecka som vi bytte lägenhet, genomgick barnbarnet Noa en stor ryggoperation. Den tog tio timmar och i över en vecka låg han på Huddinge för att sen transporteras med liggtransport till vår nya lägenhet. Han orkade inte med sina livade småsyskon. Sa han. Men vi hade bokat flyg tillbaka till Spanien och efter en vecka fick Noa flytta hem till sig. Och vi hem till oss i Spanien.

– Kan inte jag få bo i er lägenhet? På fredag kommer också Joel (styvfar) och My (syster) hit, så då blir det ännu fler här. Frågade Noa.

Vi hade lite olika uppfattning Maken och jag. En sak var vi eniga om: en 16-åring ska inte bo själv. Men jag tyckte att förr eller senare måste Noa lära sig att leva med övriga familjen. Alltså säger vi att det inte fungerar. Det tyckte inte Maken utan flög tillbaka till Stockholm. För att hänga med barnbarnet.

På torsdag är det färdighängt. Då har Joel och My åkt tillbaka till Malaga och Maken har en stol inbokad på sena flyget till Alicante. Och det betyder att jag måste köra en timme till flygplatsen. I mörker. Jag har visserligen kört kortare sträckor i mörker, men det kräver att jag koncentrerar mig på gränsen till huvudvärk. Alla synintryck måste tolkas och utvärderas på ett sätt som gör att jag knappt törs blinka.

Den praktiska lösningen får bli att jag kör till flygplatsen redan vid sjutiden. Solen går ner runt halv nio och då hinner jag parkera före mörkrets inbrott. En bok får hålla mig sällskap till midnatt då planet förhoppningsvis landar.

Och Maken får hålla sig nykter och blek på flyget. Eftersom han får köra oss därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s