Tar sats igen

Jag kom av mig alldeles i början av december. Det går inte att skriva på bloggen utan flyt. Eller vad jag ska kalla det. Och något som stör mitt flyt är meningsskiljaktigheter. Alltså att Maken och jag inte har samsyn. Jag kan ligga vaken i timtal och älta saker utan att komma någon vart. Och problemet med stort P har varit Pierre, andrahandshyresgästen.

Min uppfattning är att han ljuger, som en häst travar. Hittar på att han visst betalt hyran, men att banken av någon outgrundlig anledning satt tillbaka pengarna på hans konto. Maken i sin tur säger: ”Det är lugnt! Du kanske skrev någon siffra fel i kontonumret” och sen messar han numret för femtioelfte gången.

Eftersom jag har inside information i ämnet bankväsen, så vet att så inte är fallet. Det går inte att registrera ett bankkontonummer med en enda felaktig siffra. För att passera 11-modulchecken med ett felaktigt kontonummer måste tre av siffrorna vara ”fel”. Och det ska bara inte kunna hända.

Så där höll P-problemet på första halvåret och låg hela tiden efter med hyran. Jag tyckte att han skulle ut ur lägenheten eftersom han brutit mot avtalet. Men Maken är snällare än jag och tyckte synd om Pierre. ”Han har det inte lätt. Har säkert blivit lurad på pengar av sin kompanjon och det är därför han inte kan betala. Och hittar på något för att inte tappa ansiktet.” Egentligen tror jag att Makens inställning grundar sig i konflikträdsla. Han vill helt enkelt inte skapa dålig stämning.

Men när Pierre låg efter med ytterligare hyror gjorde även Maken göra omvärderingar; sa upp uthyrningen och gick vidare med lägenhetsbytet.

I februari, när vi kom tillbaka till Stockholm och skulle återta lägenheten på Söder, hade Pierre inte riktigt tagit in att han skulle vara ute ur bostaden den 20:e, som vi skrivit på uppsägningen. Så hans reträtt skedde lite hals över huvud. Saker som var våra åkte med ut bland hans grejer och annat som inte var våra blev kvar.

Mina tre rostfria kastruller var till exempel puts väck. Pierre påstod att han ställt dem i vindsförrådet. Varför han nu skulle ha gjort det? Förrådet var låst med ett kombinationslås och en del av utrymmet var utlånat till en granne. ”Det måste vara grannen som tagit kastrullerna. Min verktygsväska som jag ställt där är också borta. Och den var värd över 20.000.” Underförstått: kom inte dragande med några sketna kastruller. Vad är de mot verktyg? Nästa gång verktygen kom på tal var de värda 25.000.

Kvar på översta hyllan i ett av porslinskåpen stod det en råsaftcentrifug och en tryckkokare. Enligt Pierre var det mina. Som om jag inte skulle komma ihåg om jag ägt den typen av köksredskap eller inte. För att överbevisa mig tog han fram en visp som hör till stavmixern och menade att den hörde ihop med råsaftcentrifugen.

Fyra dagar efter utsatt datum var Pierre så gott som ute ur vårt hus. Återstoden av hans prylar åkte i grovsoporna. Som smutstvätt, maten i frysen, en stol, nattduksbord och diverse prydnadssaker.

Därefter vidtog utrensning av våra egna saker. Skönlitterära böcker åkte ut och med dem en av Billy-bokhyllorna. Två byråer slogs i bitar och stora hallmattan åkte i grovsoporna. De skulle inte få plats i nya lägenheten.

Själva flytten gick ganska smidigt. Det som blev kvar rymdes i tio flyttkartonger och möblerna var ett fåtal. Barn med respektive var behjälpliga. Plus att vi tog professionell hjälp med flyttstäd och flytt. Ja, jag erkänner: jag har utnyttjat Rut. Något jag aldrig trodde att jag skulle tillåta mig. Men skyller på att det är en engångsföreteelse och att vår flytt gav möjlighet till att en blivande barnfamilj kunde få ett bättre boende.

Och nu känns det mycket bättre. Mina känsliga nerver klarar helt enkelt inte av andrahandsuthyrning. Förhoppningsvis ska vi klara av kostnaden för två boenden. Och gör vi inte det så får vi omvärdera hur vi löser det hela.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tar sats igen

 1. Marianne M skriver:

  Roligt att du är tillbaka! 👍

 2. Lena Nygren skriver:

  Tack, nu kan jag åter dra på smilbanden nu och då! Uppskattar ditt sätt att beskriva vardagen.

 3. Långkoftan fd kollega skriver:

  Kul att du fått flyt, och kul att vi får både le och skratta. Mera, mera!

 4. misan skriver:

  Det var säkert jobbigt för er men hur kul som helst att läsa om! Hahhaha!

 5. frktjatlund skriver:

  Jag suger i mig! Och försöker hålla igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s