Helvetet är

Jag skulle vilja göra ett tillägg till det gamla skämtet om hur ett europeiskt helvete skulle se ut. ”Helvetet är där engelsmännen lagar maten, svenskarna står för humorn …” osv. Det är definitivt stället där spanjorerna har hand om adressregister och husnumrering.

När vi ska på besök hos folk gäller det att ta till extra tid om man inte varit där tidigare. Även om man har tillgång till en GPS eller Google maps. Eller båda för den delen. Ibland går inte gatan att hitta, eftersom det lika gärna kan vara Calle, Carretera, Carrer eller Avenida i början av namnet. Eller till och med något helt annat.

Vi fick till exempel adressen där vi skulle hämta upp Lillsyrran. En gata i en förstad till Benidorm. Vår GPS ville inte kännas vid gatunamnet Carrer Les Flors men svalde Calle Les Flors på samma postnummer. Men det var inte rätt ställe. Tur att mobiltelefoner finns så vi kunde få en länk till Google maps som tog oss till rätt ställe mindre än en kilometer bort. Hur kommer man på idén att ha snudd på samma gatunamn inom ett och samma postnummerområde?

Husnumreringen är ännu mer kaotisk. Det kan finnas flera hus med samma nummer på en och samma gata. När vi var hembjudna till ett par på Calle Garcia Mendez nummer 20, kom vi också fel först. Ytteliggare ett hus på gatan hade nummer 20. Och så är det hela tiden.

Ibland finns det husnummer organiserade på samma sätt som i Sverige. Det vill säga vänster sida av gatan har ojämna nummer och högra har jämna. Men det kan man inte gå på, eftersom det är framför allt byggarna som sköter husnumreringen. Och då blir det lite hipp som happ.

Vi skulle till en familj som bor på nummer 65 på en gata där det inte bara finns ett hus med 65 utan minst 10 stycken. Gatan kantas av olika kvarter eller urbanizacióner som har egna identiteter. Vi skulle leta efter nummer 65 i husgruppen med namnet Zeniamar 10. Och det var inte så lätt att de olika Zeniamarerna kom efter varandra på gatan. Nej, nummer 10 låg bredvid nummer 6, som i sin tur låg bredvid Zeniamar 3.

Men postnummer är man bra på. Och det är viktigt att kunna sitt eget. I många affärer vill man registrera köpen på kundens postnummer. Så jag kan rapa upp 03191 om man så väcker mig mitt i natten. Även om jag inte begriper varför man har postnummer som börjar med en nolla. Men det är nog en yrkesskada.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Helvetet är

 1. Helena skriver:

  Är det nybyggda områden? Kommer ihåg från tiden när vi bodde utanför Madrid, då bytte man nummer när området var färdigbyggt. Kanske en del som har kvar gammalt nummer?

 2. frktjatlund skriver:

  Helena: Nej, det är blandat. Samma sida på gatan kan ha både jämna och ojämna nummer. Plus att man har bokstäver som också kan placeras lite hipp som happ.

 3. Långkoftan fd kollega skriver:

  Detta var roligt! I vår kommun byggde man på 1970-talet ett jätteområde med radhus, och det sägs att när numreringen skulle göras gick den till så att man flög över området och kastade ner en massa nummer….därför kommer 975 efter 23!
  Nåväl, när maken var i taxi-svängen var det detta man skyllde på när ingen hittade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s