Spill

När vi var turister i Spanien upplevde vi sophanteringen som ett mysterium. Var skulle man göra sig av med sitt skräp? Vi smög oss längs trottoarerna och dumpade våra påsar i gröna plastkärl i hopp om att ingen skulle konfrontera oss med att vi åkte snålskjuts på andra. Men nu tror vi oss fatta hur man ska göra.

I vår by har folk helt enkelt inga personliga sopkärl. Lite här och var står det gröna plastbaljor med lock och där slänger man sina hushållssopor.

På bilden längst till vänster finns ett exempel på hur de kan se ut.

Det är inte viktigt i vilket kärl man kastar sitt skräp, utan det är bara att slänga där det passar. Och har man grovsopor, i form av möbler och madrasser ställer man dem bredvid en gröning och under någon av veckans nätter kommer sopbilen och hämtar. Där ställer folk även trädgårdsavfall, avklippta grenar, nedsågade träd och annat som skulle göra en svensk sopgubbe skogstokig.

Det fyrkantiga blå kärlet är avsett för kartong och papper. Man plattar till lådor och annat skrymmande och stoppar in det ”brevinkastet” högst upp.

Nästa kärl, det vill säga det gula, brukar vanligtvis ha samma format som det blå. Och det är avsett för plast och metall. Man slänger alltså tomma plastflaskor, tetrapak, läsk-, öl- och konservburkar i ett och samma kärl. Enda förbehållet verkar vara ”Solo envases”, alltså olika behållare.

Det högraste, den gröna behållaren, är avsedd för glas. Både färgat och ofärgat i en och samma balja. På sina ställen kan man även göra sig av med begagnad hushållsolja. Då är behållaren orange. Det friteras flitigt i spanska kök och använd olja ska helst inte hamna i avloppssystemet. Batterier tar man med sig till stormarknaden.

Hur duktiga är folk på att separera sitt skräp? Ingen aning, men förmodligen inte lika duktiga som tyskarna. I Tyskland är det hårda bud och detaljerade regler så man vet aldrig om man gör rätt eller fel. Själva sorterar vi ut glas, plast och kartonger. Annat papper har vi just inte. Det har hänt en gång att vi haft anledning att separera olja efter att ha friterat calamares.

Endera dagen ska vi bättra oss och även plocka ut burkar, men eftersom vi använder shoppingkassarna för att bära iväg skräpet tar det emot att sortera ut kladdiga saker.

Förresten har man börjat ta betalt för plastpåsar i matvaruaffärerna även här. Inte mycket, bara 5 cent styck. Men det är tillräckligt för att de flesta har med sig stadiga shoppingbagar, som stormarknaderna säljer för 50-60 cent. Effekten har blivit att det inte alls blåser runt lika mycket tunna påsar i naturen. Och skulle man börja med någon form av pantsystem för burkar och petflaskor skulle det förmodligen se ännu bättre ut.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Spill

 1. Långkoftan fd kollega skriver:

  Ah, min nyfikenhet är stillad ang sophanteringen, tack för det!
  Kul att ni märkt skillnad på nedskräpningen sedan affärerna börjat ta betalt för påsarna, något jag inte kan säga att jag märkt av här i Svedala. Dock var jag på en stormarknad tidigare idag och då lade jag märke till att antalet shoppingkassar för flergångsbruk ökat markant i vagnarna, och det är ju glädjande.

 2. Helena skriver:

  Hos oss lägger man ut bredvid sopkärlet, möbler, tavlor, kastruller… torsdagkväll. Fredag hämtas skräpet om det finns något kvar. Torsdagkväll är det livlig trafik runt sopkärlen. Våra filtar försvann omgående. På söndagens loppmarknad hade vi kunnat köpa tillbaks dem. Tycker det är ett bra system. Bra om någon annan kan använda det jag inte behöver.

 3. frktjatlund skriver:

  Helena: Jag tror att det är samma tanke med återanvändning också här. Även om jag inte sett något som jag skulle vilja ta med mig hem. Ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s