Yngve ska bli utlänning

Maken till förhalare finns nästan inte. Och då handlar det inte om mig, utan om Maken. Det kan göra mig både nervös och skogstokig och därför är det jag som handhar det mesta som måste årgärdas med någon form av deadline. Som till exempel betalningar och deklarationer. På rak arm är det bara två områden som jag har överlåtit åt honom: hyresrätten i Stockholm och bilen.

Att lägenheten står på Maken har historiska orsaker. Under 25 år var den en tjänstebostad knuten till Makens anställning och när vi fick förstahandskontrakt på bostaden fortsatte den att vara hans. Och att bilen också är hans beror på att det är han som mestadels sitter bakom ratten.

Vi köpte bilen i slutet av förra året och körde ner den till Spanien i månadsskiftet av april-maj i år. Den är alltså svenskregistrerad och en sådan får bara rulla på spanska vägar ett halvår, efter det måste bilen reggas om till spanjor. Och det är en process som är både byråkratisk och kostsam.

Som jag har legat på Maken om att vi måste ta itu med det. Om mindre än en månad skulle vi köra runt olagligt och oförsäkrade. Idag fick han äntligen ändan ur vagnen. Den spanska bilprovningen, ITV, har en anläggning i Torrevieja och tvärs över gatan ligger ett litet kontor, där man specialiserat sig på att hjälpa sådana som vi att registrera om sina fordon. Mannen på kontoret menade att processen kommer att ta ett par veckor.

Förutom alla nödvändiga papper, så ska bilen gå igenom en större kontroll hos bilprovningen. Sen ska vi hosta upp tre olika skatter och tullavgifter. Plus kostnader för själva omregistreringen, skyltar och för att mannen lotsar oss igenom det hela. Totalt kommer det att gå på 15000 prutt.

Ett alternativ vore att köra bilen tillbaka till Sverige och sälja den, men det skulle förmodligen kosta mer. Dels kostar resan i from av bensin, milkostnader och övernattningar. Plus den värdeminskningen som vi som första ägare drabbas av. Dessutom behöver vi bil här och alla säger att begagnade bilar i Spanien är betydligt dyrare än motsvarande i Sverige.

Och den dagen vi får spanska skyltar får vi döpa om bilen. Idag heter den Yngve Holmberg efter den svenska registreringen med bokstäverna YHB. Här i Spanien har bilskyltarna också tre bokstäver, men de står efter fyra siffror. Och är alltid konsonanter. Jo, bokstaven Y finns också med men det tror jag beror på att Y i spanska språket inte är en vokal utan att J-ljud.

Om två veckor får vi veta Yngves nya namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s