Fram och tillbaka

Allt är relativt. Efter fyra dagar med utetemperaturer på runt 45 grader känns 30 ganska behagligt och inte alls lika klibbigt som tidigare. Våra växter hade klarat sig bra medan vi var borta. Maken hade gjort ett litet, litet hål i botten av en sopbehållare, fyllt den med vatten och ställt behållaren på jorden till citronträdet. Och det gav precis lagom med fuktighet åt trädet.

Krukorna med basilika ställde vi i ett plasttråg fyllt med vatten. Själva plantorna är egentligen inget att ha längre. De har blivit träiga och gått upp i blom. Men traktens bin gillar blommorna och det surrar så hemtrevligt på frukostverandan. Egentligen är det själva idén kryddträdgård som jag gillar. Och visst har jag använt basilikablad och rosmarin i matlagningen några gånger, men det är allt. Det trevligaste med kryddväxter är själva grönskan och att det luktar gott när man tar på dem.

Makens cykel blev stulen när vi var borta. Våra cyklar stod på vår inhägnade markterrass och bara min stod kvar när vi kom hem. För den var låst och inte lika häftig som Makens. Och han är osäker på om han hade låst sin. De var övertäckta med en presenning. Våra grindar var definitivt inte låsta. Något de borde vara när man lämnar huset en längre tid. Uppenbarligen.

Jag blev sur över att Maken inte hade koll på sina prylar och han tyckte att vi har ett gemensamt ansvar för våra saker. Det är möjligt, men jag tycker ändå att hans cykel är hans ansvar. Mycket mer än mitt.

Något helt annat: spanjorer kan inte bygga vettiga trappor. De kan vara konstruerade hur som helst och väldigt obekväma att gå i. Trappstegen på hotellet i Madrid hade både olika höjd och bredd och vred sig ett helt varv mellan våningsplanen. Fullständigt livsfarlig evakueringsväg i händelse av brand. Trappen mellan vårt lägenhetsplan och takterrassen är inte mycket bättre. Nej, tacka vet jag svensk standard.

Ytterligare något annat: motorvägen mellan Madrid och Murcia är gratis. Plus att den bjuder på många vackra vyer. Vägen slingrar sig fram genom ett böljande landskap med vidsträckta odlingar i dalarna. Olivträd, solrosor, fruktträd och vinstockar avlöser varandra. Så jag kan rekommendera turen. Åt båda hållen. För landskapet på vägen till Madrid kändes helt annorlunda än det på väg därifrån.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s