Torsdagsaktiviteter

Jaha, då har jag testat den sjukvård som EU kan ge mig utomlands. För knappa tre veckor sedan började en brun fläck på vänster sida av näsryggen mopsa upp sig. Den tyckte att mina läsglasögon skavde, så jag sköt ner brillorna en halv centimeter. Det funkade ett tag men sen blev den bruna fläcken större. Och större. Och större. Och nu har jag typ, en brun ärta på vänster näsrygg. Inte så kul, med tanke på att jag skurit bort ett antal basaliom på rygg och ben. Inte jag personligen skar mig, men några andra med legitimation gjorde det. Och den cellförändringen är inte malign.

Som svensk tänker jag att vårdcentralen är första anhalt för icke dödliga tillstånd. Därför kontaktade jag Centro de Salud i närmsta tätort. Jag fick tid omgående hos doktor Jesus som konstaterade att ärtan måste bort men han ville inte hålla i kniven. Tror jag att han sa, för han kunde ingen engelska, bara spanska och katalanska och hänvisade till receptionisten. Som sa att jag skulle uppsöka sjukhus eller en privat klinik med namn Maria himmelsfärd. Jag valde sjukhuset.

På sjukhusakuten hamnade jag först hos en ung man, AT-läkare antar jag, vars uppgift var att klassificera patienterna. Han kunde inte heller engelska, men konstaterade att mitt blodtryck var i högsta laget. Och att ärtan på snoken var infekterad. Vilket den inte alls var.

Hur som helst, drygt en timme senare konstaterade Ivan den Förskräcklige att en specialist borde titta på ärtan, skära bort den och skicka den på analys. Ivan, som hade ett ryskt efternamn, tyckte att det var skandal att jag med det spansktklingande andranamnet Benita inte kunde spanska. Go home, or learn spanish, var hans rekommendation.

Ivan drog med mig till receptionisten, som tydligen var den enda på detta universitetssjukhuset som kunde engelska. Hon förklarade att kostnaden för första besöket hos en specialist täcktes av EU-överenskommelser, men sen behövde respektive land komma överens om vem som skulle betala vad. Eller så fick man vackert åka hem åka eliminera sina ärtor.

Slutsats: en spansk läkarutbildning tarvar ingen kunskap i engelska. Vilket jag trodde, i min enfald. Åk hem eller lär dig spanska! Typ. Men hittills har allt varit helt gratis och jag har fått tid samma dag och min väntan på akutsjukhuset inskränkte sig till halvannan timme.

Det återstår att se om det går att eliminera ärtan här eller om jag måste åka till Sverige. Med Stockholms värdelösa landsting med sju veckors väntetid på tid hos husläkare. Och innan ärtan är väck har den antagligen expanderat till ett ägg och konkurrerat ut ögat.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s