Fler undringar

Jag glömde en viktig fråga i gårdagens sammanställning.

Men lägenheten på Södermalm? Hur har ni gjort med den?
Steg ett var att få ett förstahandskontrakt på den eftersom den var en tjänstebostad. I och med att Maken gick i pension så upphörde även rätten till bostad. Nu är den arbetsgivaren en hygglig typ som inte slänger ut lojala medarbetare på gatan, utan vi fick till och med välj mellan att byta till annan bostad eller att få kontrakt på den vi bodde i. Vi valde det senare.

Så ni har hyrt ut den i andra hand?
Jupp. Steg två blev att få hyresvärdens tillstånd till andrahandsuthyrning. Och det var okej med provboende på annan ort. Ett år är inga problem. Längre tid? Nja, om de är hyggliga kan även två år passera.

Till vem? Någon ni känner?
Den processen var lite smärtsam. Att få en hyresgäst till en lägenhet i Stockholm innerstad är lätt som en plätt. Men att hitta en som man kan lita på är värre. Första alternativet var en man från indiska restaurangen tvärs över gatan. Allt var frid och fröjd tills priset kom på tal. Vi har absolut inte tagit ut något överpris, utan vill bara ha täckning för våra kostnader. Då trädde restaurangägaren in och sa: Men han har bara en lön 18.000 brutto i månaden. Ge människan högre lön, då. Så han har råd att betala vad det kostar. Tänkte vi och drog tillbaka erbjudandet.

Då dök ett annat alternativ upp. Makens arbetskamrat vädjade för en barndomsväns räkning. Jag går i god för honom. Han vill ta hit sin familj från hemlandet, men då behöver han en annan bostad än ett muggigt hyresrum. Fine, bara han kan betala.

Hur går det? Kan han betala?
Pierre, som han heter, har bott i Sverige tidigare men hans svenska är lite knackig. Och det här med att ha pengar på ett bankkonto och inte i form av en sedelbunt i fickan ligger inte i hans österländska natur. Därför stegade Pierre in på banken med 30.000 i kontanter för att betala en deposition till oss i form av tre månadshyror. Banken nobbade och hänvisade till misstanke penningtvätt. Och Pierres ordförråd räckte inte till för att förklara vad transaktionen gällde.

Så vi har fått nöja oss med att hyran kommer in månad för månad istället. Efter lite tjat via mejl och sms. Jag vet inte hur många gånger jag skickat över vårt kontonummer. Och hittills har beloppet inte varit exakt det överenskomna. Någon månad mer, andra mindre.

Men Pierre har många järn i elden och detaljer är det inte så noga med. Och i hans värld är det aldrig några problem med någonting. Det är bara de svenska bankerna som krånglar och sätter käppar i hjulet.

Hyresvärden drar hyran från oss via autogiro punktligt varje månad. Det är tur att vi har tillräcklig stor buffert för att ligga ute med pengar.

Kanhända att jag kommer på mer frågor som snokande medmänniskor brukar ställa. Eller det kanske dyker upp något som du undrar över?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s