Nyfiken i en strut

Mina vänner och bekanta läser inte Magdalena Ribbings spalt i DN. Nåja, det är möjligt att de läser den, men man kan lugnt påstå att de inte tillämpar givna råd. Som det här att man inte frågar om ekonomiska förhållanden. Så varsågod, här kommer en liten sammanställning för er som drar er för att fråga själva.

Har ni köpt bostaden i Spanien eller hyr ni den?
Vi har köpt den. Och det är nyproduktion. Visst, man kan få en bättre begagnad betydligt billigare men jag gillar inte dörrar, dörrfoder, skåpluckor i trä, (för mycket 70-tal), valv och barkök (för mycket 80-tal), och spräckligt kakel (vilket tal det är, vet jag inte).

Varför inte bygga om? Det kostar nästan ingenting.
Men I hate ombyggnader och har inte lust att bo i en byggarbetsplats. Jag tycker till och med att det är plågsamt att se Arga snickaren. Och även om arbetet är billigt så är det inte gratis.

Hur har ni finansierat affären?
Det ska du skita i! Svarar vi inte, för vi har läst Magdalena Ribbing. Maken brukar säga att det är fruns förtjänst. Hon har samlat burkar i massor med år. Inte helt sant utan mer en metafor. Jag har alltid varit den ekonomiska i vår familj och har satt undan pengar varje månad de senaste 15-20 åren. Ibland mer, ibland mindre. Men totalt sett räckte inte pengarna utan vi behövde låna.

Eftersom svenska banker inte lånar ut till bostäder utomlands, brukar flertalet svenskar öka belåningen på fastigheter i Sverige och använda pengarna till köp utomlands. Den möjligheten stod inte oss till buds eftersom vi bott i hyresrätt i hela vårt liv. Och aldrig varit fastighetsägare.

Men går det inte att låna i spansk bank för bostad i Spanien?
Jo, det går. Men då är kruxet att lånet ska vara återbetalt när du är runt 70 år. Det skulle bli en fasligt hög månadskostnad för vår del.

Fram med det: var fick ni pengarna ifrån?
Då återstår bara två alternativ: lån i Handelsbanken, det vill säga deras Luxemburgbaserade företag eller i ett danskt kreditinstitut. Vi tog alternativ två. De hade visserligen något dyrare uppläggningskostnader men räntan var lägre där.

Förresten, vad betalar ni i ränta?
Fråga inte så mycket, kolla på nätet om du prompt vill veta. Men typ 3,5 % över Euribor om jag inte missminner mig.

Men hur mycket lånade ni?
Kruxet med lånet är att man måste låna minst 100.000€ för att finansiärerna ska tycka att det är värt besväret. Därför kunde vi inte köpa alltför billig bostad. Men inte alltför dyr heller. Det gäller att ha resurser till kontantinsats och alla skatter, lagfarter och stämpelavgifter. Plus advokatkostnader.

Och glöm prislappen. Du ska inte tro att det är den som gäller när lånet beviljas. Det är istället beloppet som en fristående värderingsman uppskattar bostadens värde till som blir basen för lånet. I vårt fall tyckte värderaren att lägenheten inte var värd summan som stod på prislappen. Och mellanskillnaden fick vi slanta upp ur egen ficka.

Det låter dyrt. Men det kanske är en bra investering?
Som alltid, beror det på vad man jämför med. Vi skulle aldrig ha råd med motsvarande bostadsstandard i Sverige. Och jag är tveksam till tanken på investering. Det byggs en massa i området och efterfrågan är beroende av billiga flygbiljetter till exempel. Och det behövs inte mycket för att skaka om marknaden. Brexit har gjort att britternas köpeandel i området har halverats.

Nej, vi ser vårt köp mer som en hobby. Och vem skulle se en hobby som en investering? Fritidsintressen är snarare svarta hål.

Kan vi gå över till att prata om vädret nu ?

En reaktion till “Nyfiken i en strut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s