Expat

Nu har vi bott i vår lägenhet på Costa Blanca i drygt en månad och det känns fortfarande som om vi är på semester. En ovanligt lång sådan; speciellt som vi aldrig mer behöver komma tillbaka till något jobb. Vilket kan kännas lite tomt emellanåt. Inga märkliga arbetskamrater att reta sig på till exempel. Men å andra sidan har vi gott om grannar, som jag kan störa mig på.

Vår bostad ligger i ett kvarter där 33 radhus och lägenheter delar på ett poolområde. I nuläget är det bara vi och en engelsk familj med två barn som bor här permanent. Övriga ägare kommer och går lite hur som helst. Och är de inte själva här så hyr de ut eller lånar ut bostaden till andra.

Första veckan vi var här hade vi ett möte i samfälligheten där tanken var att vi skulle dra upp lite regler för samvaron i poolområdet. Det gick sådär. Deltagarna var några av bostadsägarna: tre spanska familjer, den engelska permanentboende och fyra svenska par. Mannen som ledde mötet var en spanjor med kunskaper i engelska och reglerna som spikades var väldigt strikta.

Somliga protesterade. Den engelska barnfamiljen undrade till exempel varför man inte skulle få hoppa eller dyka i stora bassängen. Eller bolla ute på gräset. Större delen av tiden var det bara deras barn i poolen och på gräset. ”Use common sense” var det stående svaret. Problemet är bara att många av de tillfälliga gästerna verkar sakna sunt förnuft.

Ett gäng med sex norskor bodde i ett av radhusen i några dagar. De drog ut sina solsängar på konstgräset. Inte i närheten av sin egen bostad utan de ockuperade en fjärdedel av poolområdet alldeles utanför vår grind ett par dagar. Trots att solen nästan står i zenit så här års och det finns knappt en gnutta skugga någonstans. Sen flyttade de sig till andra sidan av den öppna ytan så engelska familjen knappt kom ut genom sin grind.

En kväll ägnade sig ett antal svenska tjejer sig åt karaoke i Casa Göransson. Det vill säga de vrålade sånger hela kvällen så det ekade mellan husen. På svenska. Ted Gärdestad hade dött om han hört dem. Eller snarare vänt sig åtskilliga varv i sin grav.

Ett annat otyg är dessa lättflyttade högtalare som kommunicerar med mobiler via blåtand. I hate them! Alltså inte min egen harman/kardon. Den spelar så trevligt på vår takterrass. Men folk utan sunt förnuft, som ska dra ut sina speldosor på gräsmattan och plåga hela kvarteret med sin musiksmak. Det är helt klart ett otyg.

Jag har säkert anledning att återkomma the Church Lady, Ritva med maken Arto båda från Bålsta. Som låg och pressade i solen i tre veckor. När Ladyn inte gick till rätta med göteborgsungdomarna som saknade common sense och envisades med att spela boll eller kubb. Trots att hon visade dem protokollet från sammanträdet i samfälligheten. Men både hon och ungdomarna åkte hem i förra veckan.

3 reaktioner till “Expat

  1. Hej, i början av din tystnad var jag här inne var och varannan dag, för att se om du skrivit något.
    Så gav jag upp och slutade jag med det, och nu har du skrivit jättemycket!
    Så snart jag är klar med mina dagar med barnbarnen ska jag läsa ikapp, det ser jag fram emot. Välkommen åter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s