Coolugn

För 17 år sedan gjorde vi om ordentligt i köket; satte mosaikkakel, bytte till en liten diskbänk med en ho, måttbeställde en L-formad bänkskiva i ek, bytte spisen mot en keramikhäll och varmluftsugn. Ja, vi kostade på hemmet en hel del i ett svep trots att vi bor i hyresrätt.

För drygt en månad sedan upptäckte jag att allt inte stod rätt med ugnen. Jag gjorde ugnstekt potatis när Svärdotter och barnbarn var här och potatisen blev liksom aldrig klar, trots att termostaten påstod att värmen höll sig på 220°. Efter flera försök senare drog jag slutsatsen att det förmodligen var värmeelementen i botten av ugnen som gett upp. Och det hjälpte inte att köra med varmluftsfunktionen.

Nu har jag harvat med en dåligt fungerande ugn i drygt en månad och konstaterat att jag använder ugnen nästan dagligen. I helgen ruttnade jag och krävde att vi gör något åt saken. Ett aber är bara att vi på ett eller annat sätt kommer att lämna den här lägenheten inom ett år. Och då vill vi inte lägga pengar på saker som vi själva inte kommer att ha glädje av.

Ett annat aber är att häll och ugn hänger ihop. Alltså hällen är nedfälld i bänkskivan och ugnen sitter under. Överst på ugnsenheten sitter reglagen för spisplattorna och det innebär att om vi skrotar ugnen måste vi även införskaffa en ny häll. Billigaste lösningen för det kostar drygt 4000. Och den summan kan vi alla gånger använda på annat.

Men hur gör vi? En fungerande ugn är helt enkelt en nödvändighet. Vår gamla utrangerade spis, som tillhör hyresvärden står i ett förråd. Det tar emot att kånka upp installera den. Gammal som gatan och jag har skämt bort mig med att använda fria delar av spishällen som avställningsyta. Det låter sig inte göras på en häll med upphöjda gjutjärnsplattor. Ytterliggare en åtgärd som krävs i så fall är att vi sågar upp bänkskivan, tar bort häll och ugn, så att vi kan installera en spis.

Maken pratade med hyresvärden och vi fick löfte om en ny standardspis och dagens standard är spis med keramikhäll. Men det kräver fortfarande ett rejält ingrepp på bänkskivan. Och att vi får nöja oss med en vit spis. Något som vi säkert klarar av ett tag framöver.

På fredag nästa vecka ser jag fram emot att kunna få ugnstekt potatis till middag. Den här gången genomstekt på rimlig tid.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Coolugn

  1. Lars Lundin skriver:

    Sökte på glasögon… runda, behöver nya. Så, det här med spis, vi köpte en ny förra året, gjorde om köket 2001 och sparade då en ganska ny Cylinda med timer 70 bred, nu blev det en ny med induktion utan touch!!! som har varmluft och vi är jättenöjda ung. 10 lapp kostade den ung., nya kastruller blev det ju att köpa – de gamla Nils Johan med kopparbotten, outslitliga, fungerar ej men inte så farligt dyrt ändå. nöjda blev vi. Som sagt nya brillor – har ju vant mig vid de gamla ”militärglasögonen” med ridskalm men har svårt att finna såna…. letar vidare, lycka till me pärerna!!

  2. frktjatlund skriver:

    Jag väntar med spänning på spisen som kommer på torsdag. En Electrolux av standardmodell. Om det är varmluftsugn vet jag inte, men vad som helst är bättre än en ickefungerade. Ett krux är bara att den gamla spisen monteras bort imorgon, onsdag, eftersom snickaren ska hit och såga. Så det får bli hämtmat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s