Beska piller

Det händer att barnbarnet Sally är hemma hos oss under helgen och då tycker hon att det är roligt att hon ägna några minuter åt att fylla på våra medicindosor för kommande vecka. En tablett med blodtryckssänkande för varje veckodag åt oss var. Min ask är lila och Makens grön så att vi lätt kan skilja dem åt.

Härom veckan när Sally satt och pressade ut tablett efter tablett och stängde facken ett efter ett, sa hon plötsligt: Men vad gamla ni är!

Och det går inte att gå i svaromål eftersom jag minns när jag första gången träffade farmor. Alltså inte min riktiga farmor, utan hon som var Styvfaderns mor. Då var jag ungefär i samma ålder som Sally är nu och farmor, som föddes 1896, var i min ålder. Och i mina ögon var hon förfärligt gammal.

Här en suddig och misshandlad bild från slutet av 1950-talet. Familjen tillsammans med farmor i vårt vardagsrum och Brorsan bakom kameran. Och det skulle inte förvåna mig om han framkallat fotot själv på lilla toaletten. Som han ockuperade och använde som mörkrum. På golvet sitter Syrran, Lillsyrran och längst ut till höger jag själv. Suddigast av oss alla.

farmorNär bilden togs var farmor drygt 60 och hade varit änka i nästan 20 år. Hon arbetade inte en enda dag i sitt liv. Utan växte upp i en någorlunda välbärgad familj, studerade i England och gifte sig med den betydligt äldre direktör Harald vars kvarlåtenskap räckte till ett fortsatt, men ensamt liv, i den stora våningen på Gärdet.

Styvfadern och Modern ser inte särskilt glada ut. Middagar med farmor var ofta en källa till bråk före och efter. Mamma kände sig ständigt nedvärderad av sin svärmor. Gladast är farmor och Syrran. Vilket får mig att gissa att tillfället är den 7 februari, deras gemensamma födelsedag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s