I gamla fotspår

I morse hade jag anledning att ta gamla vägen till jobbet. Inte riktig till förra arbetsplatsen utan snarare förbi. Idag och imorgon var och är vikta för konferens i Tele2-arena-komplexet. Det betyder att jag tar mig via Ringvägen till Skanstull, över Skanstullsbron och vidare mot Globenområdet. Gamla gångstråk med andra ord.

För flera år sedan skrev jag ett mejl till Trafikkontoret om hur de kunde öka säkerheten för gångtrafikanter på brons västra gångbana. Det var med livet som insats man tog sig över bron på hemvägen. Cyklisterna söderut visade ingen pardon utan tog även gångbanan i anspråk. Oavsett om folk gick där eller inte.

Våren 2014 uppfyllde man nästan mina önskemål. En av bilfilerna söderut blev cykelbana och gångbanan fick bre ut sig över den tidigare delen som cyklisterna disponerade. Själv hade jag ingen glädje över den förändringen eftersom jag bytte jobb i samma veva.

Idag kunde jag gå lös och ledig över bron. I båda riktningarna. Även om cyklisterna föredrog att hålla sig så nära gångbanan som möjligt trots att de hade flera meter till godo på bredden. Lite halt och osandat var det på morgonen men jag höll mig på benen hela vägen.

Konferenser är alltid ett trevligt avbrott i arbetet. Även om det kan fresta på att sitta på obekväma stolar en hel dag. På eftermiddagen satt jag längst ut på stolsraden för att kunna resa mig om sittställningen blev alldeles outhärdlig.

Dagens föreläsningar var en blandad kompott och kvalitet. Somliga lite väl enkla. Men det håller jag tyst om eftersom det kan betyda att vi inte kommer att få konfa framöver.

Men en sak störde jag mig på. Auditoriet bestod mest av män, som det brukar göra när systemutvecklare samlas. Men det var inte det som var störande. Däremot ett par av de manliga föreläsarna. Som körde så låga skämt för att piffa upp sina tal. Ni vet, gubbar som säger att de måste höra med ”regeringen” eller ”ledningen” när de syftar på sina fruar eller sambos. Och i de här fallen var det inga gubbar om man ser till åldern. Om inte män under 40 räknas dit.

Eller så är det som män brukar säga om kärringar, det har varken med kön eller med ålder att göra. Gubbe kan vem som helst vara nuförtiden. Oavsett ålder.

Annons

En reaktion till “I gamla fotspår

  1. Jag håller med om att det är betydligt mer promenadvänligt på Skanstullsbron än det var för några år sedan. Men jag tycker att området vid korsningen Ringvägen – Götgatan fortfarande är rörigt och oframkomligt med många stopp och mycket trängsel. Jag väljer gärna Östgötagatan och går längs kajen mot båten till Luma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s