In my backyard

backyard

Så här ser det ut på vår lilla bakgård nedanför sovrumsfönstret. Ett svartmålat plåttak med ljusinsläpp till källarplanet sticker upp ur asfalten. Inte någon av innerstadens vackraste ytor och den används till just ingenting.

Utom när kvarterets barn tröttnat på den fina, stora och lummiga gården med gungor, sandlåda och en pytteliten rutschbana. Då kommer de hit och klättrar upp på plåttaket och sätter sig grensle över taknocken.

Där sitter de och skanderar ”råttan, råttan, råttan” i kör. Om och om igen tills de av någon anledning tröttnar och klättrar ner igen och försvinner tillbaka till andra sidan av gården.

Upprinnelsen är att för flera år sedan bodde det flera råttor i blomlådorna vid muren och gnagarna var inte särskilt skygga utan kutade runt på vår och angränsande bakgårdar. Snabbt som ögat tog de sig uppför murar och staket. Och möjligheten att skåda råttor när man satt på plåttaket var god.

Det var som sagt flera år sedan. Råttorna är förgiftade och numera döda och de barn som nu sitter och skriker ”råttan, råttan, råttan” fanns inte på råttornas tid. Utan har ärvt leken genom muntlig tradition från sina äldre kamrater. Det vore intressant och höra med dem om det vet varför de gör som de gör.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till In my backyard

  1. Bloggblad skriver:

    På ett ställe där jag bodde som barn, i Uppsala, hade vi en sån terassgård med glastak ner till salen som var under. Jag älskade att leka där… inga läskiga spindlar eller myror eller andra insekter. Åh, vad jag trivdes i min asfalt- och betongvärld som barn!

  2. frktjatlund skriver:

    @Bloggblad: Fast lite läskigt är det med bakgårdarna. Barnen vill gärna klättra över staketen till granngårdarna. Makens kusin råkade riktigt illa ut i den typen av klätterlekar, när han var liten.

  3. Cruella skriver:

    Finns några exempel på väldigt fina, stora gårdar som skapats när man rivit staket och murar mellan gamla bakgårdar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s