Man lär sig något nytt varje dag

Igår lärde jag mig att jag inte lägger in samma innebörd i ordet leka, som andra. Min definition är mer begränsad. Och det som andra kallar lek, har jag andra ord för.

På lunchen pratade en om sin dotter. Hur hon föredrar att leka med bilar istället för med dockor. Sen övergick pratet till att leka i största allmänhet. Jag berättade att jag kommer ihåg precis hur det var när jag plötsligt kände mig för stor för att leka.

– Men man blir väl aldrig för gammal för det? tyckte en vid bordet. Jag bygger fortfarande med Lego. Speciellt när mina brorsöner är på besök.

Legobygge klassar jag inte som lek. Inte heller att inreda ett dockskåp. Eller origami eller att måla akvareller. Lek för mig är det att man fantiserar och spelar upp situationer där man är någon annan och gör saker på låtsas. Lagar mat utan ingredienser, byter blöjor på dockor, kör rally med leksaksbilar. Då leker man. Annars bygger man, pysslar, inreder, ritar eller målar.

Så jag vidhåller att jag kommer ihåg när jag slutade leka. Det var när jag var elva och låtsades laga mat till mitt dockbarn och det plötsligt kändes jättelöjligt att vispa runt i en tom gryta för att fixa mat till en som ändå inte kunde äta.

Idag lärde jag mig vad som menas med staten. Min mamma sa alltid ”nu får vi dra in på staten” när hon började få ont om pengar. Och staten trodde jag att hon menade de statliga utgifterna. Men sedan i morse tror jag att jag vandrat runt i dryga 60 år med en felaktig förståelse.

Nutidskorsordet i dagens DN handlade om sista veckan i oktober månad. Alltså den vecka som statare och tjänstefolk förr i tiden var lediga utan lön. För att söka nytt arbete och ny bostad. Fråga tre löd: ”Vilken är benämningen på den naturalön som dåförtiden var vanlig?”. Svaret var: STAT.

Då gick det upp ett ljus. Den stat som morsan ville dra in på när pengarna tröt hade inte alls med svenska staten att göra, utan det handlade om lönen till statarna. Som husbonden ville skära ned på i dåliga tider.

Det lärde jag mig redan före klockan åtta. Annars var korsordet lätt eftersom det handlade om ett av mina favoritämnen: svenska arbetarförfattare.

Efter korsord och frukost drog jag i väg på ett seminarium, där jag fick tillfälle att lära mig fler nya saker. Å jobbets vägnar. Och att man på mitt gamla jobb dragit in på staten genom att avskeda folk. Så det var tur att jag tog mig därifrån av egen fri vilja.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Man lär sig något nytt varje dag

 1. bloggblad skriver:

  Så sa min mamma med, men hennes far var statare i början av seklet, så jag visste tidigt att statare fick mat och uppehälle genom att jobba för det. Daglönare pratade de också om. I folkskolan sjöng vi ”Erk du, Maja du, var ska vi ta’t? Jag går på ….. Och du går på stat.” Där försvann ett ord. Nu måste jag ju googla på den sången så att det kommer tillbaka.

 2. bloggblad skriver:

  Det var lätt: jag går på roten, du går på stat. Jag är för fattig och du är för lat….

  Men vad innebär roten? Hm…

 3. frktjatlund skriver:

  Han kanske var soldat i rotesystemet.

 4. bloggblad skriver:

  Jag visste inte att det var Erk som gick på roten, trodde det var han som gick på stat. Men det hade alltså med roteindelningen att göra, så den kraken var väl indelt soldat av nåt slag.
  Man lär sig inte bara av korsord utan även av bloggar…

 5. Telefonissan skriver:

  Sån där låtsaslek med dockor eller annart har jag nog aldrig hållit på med, inte ens som liten. Pyssel är jag rätt ointresserad av också, men gillar riktigt handarbete. Minns att min dotter var helt ointresserad av att iscensätta lekar med sina olika småfigurer när hon var liten. Det var en väldig lättnad eftersom jag har känner andra barn som gärna vill att man deltar i långa urtråkiga äventyr i timmar med deras figurer. Konstigt att man är så olika!
  Men lekfulla och tramsiga är vi mest hela tiden. Härmar lustiga typer vi sett på stan. Vrider och vänder på orden och skojar om högt och lågt mm mm. Trodde det var lek också… Vi har haft så mycket allvar i familjen och jag tror det är så vi klarat oss.

 6. bloggblad skriver:

  Jag lekte gärna skola. Och så lekte jag med pappersdockor, fast det roligaste var att rita kläderna…
  I övrigt väntade jag mest bara på att bli vuxen.

 7. Rutan skriver:

  En rote är en geografisk indelning. Man talar fortfarande om rotar när det gäller husförhör t ex. Att gå på roten var att man fick något som motsvaras av dagens socialbidrag.
  Den som gick på stat fick ersättning in natura av bonden man arbetade hos.

  Rote betonas som noter (för den som inte är uppvuxen med en farmor född i mitten av 1800-talet).

 8. frktjatlund skriver:

  @Telefonissan: Jo, jag lekte i betydelsen fantiserade och hoppade runt med dockorna i dockhuset. Men nu känns det som en uppoffring att leka den typen av lekar med barnbarnen. Jag spelar hellre spel. Och skojar gör vi mest hela tiden.

  @bloggblad: Lillsyrran älskade att leka skola. Själv tyckte jag att det räckte med den riktiga. Pappersdockor gillade jag. Speciellt att göra riktiga festblåsor.

  @Rutan: Tack för klargörandet. Jag hittade den här länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s