Vid 55 kan man hälsa hem

Jag läste en undersökning för många år sedan, som bankerna hade beställt. Man ville veta hur villiga folk var att börja använda ny teknik för att hantera sina pengar. Då handlade det om bankomater och bankkort. Slutsatsen, som undersökningen kom fram till, var att någon gång strax efter 55 år fick människor allt svårare och svårare att ta till sig ny teknik.

Vilket nonsens, tänkte jag och bestämde mig för att i möjligaste mån förstöra statistiken. Självklart har jag internetbank, både på datorn och som app i mobil och padda. Sammalunda har Maken. Trots att han över 55, men det är jag som sköter affärerna. Både hans och mina. Vilket gjorde att det tog mig ett par timmar när Handelsbanken fick för sig att ge ut en ny version av appen, som skulle aktiveras via dator och bankID och sen uppdateras på övriga enheter.

När jag ändå var igång fixade jag ett swish-konto på mobilen. Men när jag försökte göra samma sak på Makens Android, gick jag däremot på pumpen. Hamnade i någon slags rundgång där installationen krävde en kod, som skulle hämtas på datorn. Vilket jag gjorde, men jag fick aldrig mobilen att godta koden. Då gav jag upp och tänkte: Han, det vill säga Maken, kommer i alla fall aldrig använda kontot.

Igår köpte Maken en iPad och den sysselsatte oss hela kvällen och halva förmiddagen. Alla dessa ID-begrepp, som ska registreras och kommas ihåg. Tillsammans med lösenord, som ska reggas tvenne gånger bara för att underkännas av någon outgrundlig anledning. För kort, bara gemener, versaler på fel ställe, specialtecken eller för få siffror. Eller lösenordet har redan använts. Och då kommer man inte ihåg vilket lösenord som slutligen blev godkänt.

När vi hade tröskat oss igenom alla registreringar, var det dags att ladda ner en bok. Det gick inget vidare. ”Safari kan inte hämta filen” upprepades gång på gång. Det var som förgjort hur vi än försökte. Tills jag googlade på saken. Och begrep att problemet var att det inte fanns någon app på Makens iPad, som hanterade filtypen EPUB. Appen iBooks, fanns inte med i grundinstallationen, vilket vi hade tagit för självklart.

Varför säger meddelandet att Safari inte kan hämta filen, när problemet i själva verket är att Safarin inte vet var filen ska sparas? Det kallar jag ren och skär desinformation.

Ja, det är inte lätt med ny teknik när man har passerat 55. Och dessutom ytterligare några år till. Men än har jag inte gett upp. Även om jag konsulterar Ettan ibland. Enda undantaget är när det gäller Apple-produkter. Då får vi klara oss på egen hand. Det går, även om det tar sin tid.

6 reaktioner till “Vid 55 kan man hälsa hem

 1. Jag har ännu inte försökt att ladda ner böcker i min padda. Tycker att det är jobbigt att hålla den på plats när jag tittar på tv i den – böcker är iofs också tunga ibland (alltså jag får lätt ont i mina klena handleder) men dom kan jag rigga i sängen – paddan stänger lätt av sig eller glider iväg. Därför har jag inte prövat böcker i den. Än.
  Håller helt med om det jobbiga med lösenord som tekniken inte vill ta emot.

 2. Jag har upptäckt något intressant (för mig;-) och det är att böcker som jag har läst på paddan har jag liksom inte läst PÅ RIKTIGT. Jag har svårare att komma ihåg dem, svårare att känna inflytandet från dem. Text som liknar annan text som flyter omkring därute. Helt enkelt.

 3. Nää, en bok ska prassla och lukta och det ska ramla ur andras bokmärken ur biblioteksböckerna, paddläsandet är inget för mig. Jag är absolut inte data-anti men riktiga tidningar och böcker är min melodi

 4. @Bloggblad: Då kan jag rekommendera mini-paddan. Den funkar för mig.Men jag läser helst i soffan. Liggandes på sidan och fixerar texten så att den inte håller på och snurrar runt.

  @cruella: Det finns vetenskapliga studier som stöder din upplevelse. Personer som läst pappersböcker kommer ihåg innehållet bättre än de som läst samma material digitalt.

  @Irene: När min aktionsradie begränsades av gipsat ben, uppskattade jag Stadsbibliotekets utlåningstjänst av e-böcker. En ny bok på några sekunder. Utan spår av andra läsare. Och på resor är padda oslagbar. Massor av böcker utan att de tynger ner packningen.

 5. Jag tycker att det är så tröttsamt med alla lösenord överallt. Och så ska de bytas med jämna mellanrum. Det är nästan pinsamt att erkänna hur många gånger jag har varit tvungen att trycka på knappen ”glömt lösenord?”

 6. Ännu jobbigare är när man registrerat en mejladress, som lösenordet ska skickas till och man inte kommer ihåg lösenordet till det mejlkontot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s