Iakttagelser

Ikea-kassar
Jag trodde att folk hittade på kuligheter på helgerna. Att det bara var jag som ägnade delar av helgen åt hushållsarbete. Som städning och tvätt. Men igår satt jag ute på innergården och läste ett par timmar och då erfor jag hur folk knatade hit och dit och kors och tvärs med stora blåa Ikea-kassar i händerna. Kassar som dignade av bördor. Somliga bar prylar till grovsoprummet och återvinningen. Andra var på väg till eller ifrån tvättstugan.

På måndagar kommer Sop-Matte och tömmer grovsoporna. Och återvinningskärlen. Om man nu kan kalla det återvinning. Folk är helt enkelt inte kapabla att sortera sopor och allt som oftast blir det grovsopor av alltihopa eftersom man slänger saker lite hur som helst. Plastpåsar bland tidningar, tyger i mjukplasten, målarfärgspytsar med färg kvar bland hårdplasten. Bara skräpet kommer utanför den egna ytterdörren så är den enskilde nöjd.

Och när det gäller tvättandet så har de flesta i vår fastighet inte egen tvättmaskin i lägenheten. Badrummen är små och man betalar ändå för tillgång till gemensamma tvättstugor. Och söndagen är en alldeles utmärkt tvättdag om man jobbar i veckorna. Även om vädret är sprutfint. Då kommer de blå kassarna väl till pass, både till smutsig och till ren tvätt. Så hela dagen går det ett lämmeltåg av kassbärare kors och tvärs över gården.

Två tvätterskor drog faktiskt lite nytta av det vackra söndagsvädret. Mellan turerna till och från tvättstugan mellanlandade de på en av innergårdens bänkar, korkade upp en kaffetermos, hällde upp varsin kopp och tog fram cigaretter, som de tände och sög girigt på.

Andra rökare klev ut på närmaste vädringsbalkong och drog i sig en giftpinne. Och jag tänkte på ironin att nuförtiden används vädringsbalkongerna mest till rökning.

Taxichaufförer
Senaste veckorna har jag haft anledning att åka taxi ett par gånger om dagen. Och genast ser jag mig föranlåten till att generalisera. Alltså dra förhastade slutsatser om chaufförernas beteende utifrån ålder och etnicitet.

Utländska förare är betydligt mer hjälpsamma än svenska. De hoppar genast ut när de ser en lytt kvinna, som går med krycka. Går snabbt runt bilen och utgår ifrån att man vill sitta fram, där det är bättre om benutrymme. Utan att fråga öppnar de framdörren.

Svenska förare utgår också oftast från att jag vill sitta i framsätet, men de går i regel inte ur bilen. Istället lutar de sig över passagerarsätet, skjuter det bakåt och sträcker sig ytterligare en bit och öppnar passagerardörren inifrån. Ett undantag är äldre svenska förare. De går ut ur bilen, rundar fordonet och öppnar dörren.

Det är i alla fall min erfarenhet så långt. Men jag har ytterligare dryga tre veckor på mig att befästa eller förkasta mina fördomar.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Iakttagelser

 1. bloggblad skriver:

  Jag önskar ibland att jag vore en kassbärare, för med egen tvättmaskin i huset blir jag en kass tvättare som aldrig blir klar med tvätten. Ständigt nåt på väg i eller ur maskinen. Jag är öht rökt som husmor. Men jag har aldrig rökt. Putslustigheten har jag dragits med hela livet, dock. Fast lust att putsa har jag aldrig.

 2. frktjatlund skriver:

  Själv tycker jag att tvättstugan är kass. På så vis att man måste boka och passa tider. Kuta upp och ner i trappor och oroa sig för att någon knycker kläderna. Som man just tvättat. Då är det bekvämare med egen maskin. Som man kan köra när som helst.

  (Söderköping måste ligga närmre Göteborg än jag trodde.)

 3. Bloggblad skriver:

  Söderköping ligger tre timmars resväg (i medvind och med solen i ryggen) från Gtbg.

  Och det är klart… så dyra kläder som jag har, så vore det ju trist om de blev stulna… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s