Blått är flott

Enligt DN skrattar svenskar åt bland annat skoskydd. Den blå typen man tar på sig för att inte smutsa ner inomhus. Men man skrattar inte åt dem när man har på sig dem inomhus, utan när någon går omkring med dem utomhus.

Jag har skrattat åt de blå skoskydden vid flera tillfällen. Som en gång när en gammal man kom ut från vårdcentralen och hade skoskydden kvar om skorna. Och vid ett annat tillfälle när en annan förvirrad man gick omkring på stan med skoskydd på ena foten. Det var nästan ännu festligare.

När man hämtar barn på förskola finns det i allmänhet en skogräns. Alltså bortanför den linjen ska man gå i strumpfötterna, för att inte smutsa ner. Det betyder att man ska ta av sig sina fotbeklädnader. Om det inte finns skoskydd, för då kan man dra på sig ett par och passera över skogränsen med skorna på.

Men alla dagis har inte skoskydd. Eller så kan alla befintliga redan vara upptagna av andra barnhämtare. Därför fick jag en praktisk present av Långkoftan, före detta kollega. Hon hade blåa skydd hemmavid eftersom distriktssköterskan en period kom hem till dem och la om ett sår på Långkoftans moder. Och ett av hennes begagnade skoskydd är numera i min ägo.

När jag hämtade Sally häromdagen kom mina skoskydd till pass. Mina vinterkängor är alldeles omöjliga att få på sig utan skohorn och det gör att jag undvikar att ta av dem. Speciellt om jag befinner mig på ett ställe där det saknas skohorn. Så innan jag passerade skogränsen tog jag fram skoskydden, satte på dem på kängorna och gick in och letade upp Sally.

– Menar du att du gick runt med skoskydd? När ingen annan gjorde det? Fy, vad skämmigt. Tyckte Maken.

Och det är väl där skon klämmer. Blå skoskydd är okej om det är fler som hasar runt i dem. Men själv skäms jag inte det minsta om jag är ensam om det. Är snarare stolt över att vara så planerad och proaktiv med mina skoskydd i ryggsäcken. Även om somliga, till exempel Maken, muttrar tantvarning.

Annons

7 reaktioner till “Blått är flott

 1. Jag tycker också att det är genant att hasa omkring i skoskydden, men liksom du känner jag mig lite häftig när jag är ensam om det – som att peka finger åt alla de andra som inte har det.
  Angående tantvarning har jag en känsla av att du aldrig kommer att bli en ”tant”.

 2. Helt klart tantvarning! Så planerad kan man inte va utan att det blir varning. Hela kökslådan full med brödpåsklämmor?😀

 3. @Ruta ett: Tant eller inte – det beror nog på hur man definierar. I vissa lägen äger tanten och i andra suger hon.
  @FruH: Nej, jag har aldrig ägt en påsklämma. Vill jag klämma påsar duger klädnypor. En mackapär och flera användningsområden. Sånt gillar jag.
  @Rutan: Ha, ha! Det vore just snyggt. Den här vintern har halkan inte varit så utbredd. Tack och lov.
  @Fia: Ja, ett par skoskydd väger nästan ingenting.

 4. Ha ha, när jag började läsa texten dök minnet upp om när jag erbjöd dig skydden, och så är även det med i texten….Jag känner mig hedrad att ha fått bidra till din bekvämlighet vid barnbarnshämtning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s