Varken snålhet eller förvirring – miljötänk

Min Svägerskas mamma blev väldigt gammal. Och förvirrad. Ibland befann hon sig Andra världskrigets Finland trots att kriget var slut för över 50 år sedan. Och hon själv kom till Sverige i slutet av 1940-talet.

Svägerskan besökte henne varje dag och kunde hitta henne vid köksbordet där hon satt och grät över Finlands barn och hur eländigt de hade. Och på toaletten fanns det bara tidningspapper att torka sig med.

– Nu är du bara sekunder ifrån att ha tidningspapper på muggen. Eller att gråta över några stackars ungar. Säger Maken om mig. Bara för att jag tycker att man kan använda saker tills de är utslitna. Det tycker jag är orättvist.

Den senaste veckan kastade jag sista arvegodset från Svärmor. En rutig kökshandduk med hål lite här och där. I helgen bytte jag lakan och när jag tog ut ena underlakanet ur tvättmaskinen var det en lång reva mitt på, längs med hela lakanet. Och i morse tog Maken fram en badhandduk ur linneskåpet. En stor frottéhandduk som var fransig i stadkanterna.

– Usch, jag skäms. Varför kan du inte kasta saker innan de går sönder alldeles. Säger Maken till mig.
– Men varför ska jag kasta saker innan de är utnötta? Och hur ska jag veta att ett underlakan, som ser helt ut, inte kommer att klara nästa tvätt? Förresten var din morsas gamla nötta kökshanddukar mina bästa.
– Jamen, badhandduken hade du väl kunnat kasta för länge sen. Den fick vi helt gratis.

monogramJust det. En jättefin handduk, stor och fluffig, som man slängt i soporna på NK:s Bädd & Bad. Bara för att någon programmerat fel när man skulle sy på ett monogram. Det skulle inte stå KR utan KP kom man på när man nästan var klar. Och det fanns inte en chans att sprätta bort de tätt sydda stygnen.

Och i säkert 20 års tid har handduken fungerat alldeles utmärkt trots att ingen av oss har KR eller KP, som initialer.

12 reaktioner till “Varken snålhet eller förvirring – miljötänk

  1. Undrar vad maken skulle säga om du delade underlakanet i två halvor och sydde ihop det igen, med stadkanterna mot varandra. Jag har gjort det några gånger och förr gjorde man ju alltid så.

  2. Dammtrasor av uttjänta underbyxor kanske? Har för mig att vi har diskuterat detta någon gång medan Annaa var i livet.

  3. @Evis: Det har jag också för mig. Min mamma torkade golven med gamla underbyxor. Efteråt hängdes de på tork på kökselementet och såg allmänt grådaskiga ut. Jag skämdes som en hund om någon utanför familjen kom på besök.

  4. Mina bästa torktrasor har alltid varit uttjänta t-shirt och nattlinnen. Perfekta att putsa koppar och silver med. Jag har slutat med att klippa ned plagg nu. Kanske för att jag har slutat städa och putsa. Jag har även slutat diska plastpåsar.

  5. Jag har också slutat diska plastpåsar. I alla fall nästan. Disktrasorna av en gammal farfarströja är också slut, jag har fina stickade som min kompis Monika gjort och maskinstickade från Stoff&Stil numera. Mormor använde gamla trosor till disktrasor.

  6. @Rutan: Jag har aldrig börjat. Koppar- och silverputsning fick jag nog av som liten och det är väldigt glest mellan mina prydnads föremål. Och plastpåsar har jag aldrig någonsin diskat.

    @Evis: Jag använder wettex-dukar, som jag kokar med tvättmedel om de börjar lukta obehagligt. Men inte hur många gånger som helst. Uttjänta trosor åker definitivt i soporna.

  7. Det är skönt att det finns en vilja hos så många att återanvända och att inte slösa jordens resurser i onödan. Jag blir glad och känner att vi kanske bromsar utarmningen av jorden lite på det sättet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s