Vänder fortfarande blad

Vi håller oss kvar i Frankrike, strax norr om Nimes. Igår hade vi feber; 39 C i skuggan och smöret smälte i kylboxen. Trots att vi hade haft den i gång medan bilmotorn var på. Några ostar åkte också i soporna eftersom själva fettet hade brutit sig loss från övriga beståndsdelar.

Jag har kommit in i campinglivslunken. Eller vad man ska kalla det för. Gånghastigheten begränsas av flip-flop-tofflorna. Ska man få med sig dem, så krävs det att man hasar sig fram. Men så behöver jag inte ta mig just någonstans. Till och från bassängen. Till och från toan och diskplatsen.  Till och från bilen när det är dags för nästa bok.

På mindre än två dygn har jag klarat av 40 år i förorten. Eller snarare förorterna, två stycken norr om Stockholm. Den ena boken utspelar sig i Stensby, som jag antar är ett fiktivt ställe och en korsning mellan Tensta och Rinkeby. Boken är skriven av Lena Andersson och utspelar sig på 1970-80-talet. Den är förresten 2013 utvalde bok i serien Stockholm läser. Riktigt bra bok och jag rekommenderar den som obligatorisk läsning för alla politiskt korrekta mediamänniskor på Södermalm.

Beskrivningen av kompisrelationerna tjejerna emellan slår verkligen huvudet på spiken. Vilka som regerade och vilka som fogade sig för att få var med på ett hörn. Vilken musik och vilka idoler, som gällde. Vad man hade på sig och vem som bestämde om det var snyggt eller inte. Eller vilka killar, som var något att kära ner sig i. Frågor som alltid är lika heta oavsett vilket årtionde man växer upp i.

Jag har också stiftat bekantskap med en annan norrförort, men under 1950-60-tal. Johan Hedenberg berättar om sin uppväxt i Grimsta. Eller Grymsta, skulle jag hellre kalla stället. För ungarna pucklade på varandra och vuxna pucklade på ungarna när de inte slog varandra.

Boken är läsvärd. Speciellt om man som jag gillar barndomsskildringar. Trots att jag växte upp under samma era, känner jag inte igen mig. Speciellt inte i beskrivningen av skolan. Hur sadistiska lärare tilläts spöa på barnen utan att någon ingrep. Den läraren hade inte blivit långlivad under Lars Lindholms ledning. Nej, min barndoms skola var nybyggd och fräsch och mina lärare var civiliserade människor.

Och vad jag vet gick det ganska bra för flertalet elever. Om man inte räknar sniffarna från Västertorp eller haschrökarna från Aspudden. Men de kom som sagt inte från min förort.

Nej, nu tror jag att jag ska glömma alla Stockholms trista förorter och muntra upp mig med ett alster av Jonathan Tropper. Som omväxling.

6 reaktioner till “Vänder fortfarande blad

  1. Jag skrattade gott åt din beskrivning av alla politiskt korrekta mediamänniskor på Södermalm! Det är så lustigt att det är så tätt mellan mediamänniskorna där. Nästan alla journalister, dramapedagoger mm jag känner bor på Södermalm. Och alla påminner om varandra utseendemässigt och har skaffat barn väldigt sent i livet, och de tjänar så mycket pengar att jag tror att de har svårt att sätta sig in i hur det kan vara för småbarnsfamiljer som får vända på varenda femöring.

  2. Nu tycker jag att du har ett alldeles för långt uppehåll på din blogg! Vi som läser måste få veta att ni har kommit hem välbehållna!

  3. Sådär! Nu har jag fixat till ett litet sammandrag. När man inte har konstant tillgång till nätet är det lättare att fejsbooka och instagramma än att blogga.

    Ja, det var boken Var det bra så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s