Och Pricken kan ändå inte vissla

Jag har varit förespråkare för att det inte behövs mer matte i skolan. Alla behöver inte lära sig hur man löser komplicerade matematiska problem. Med reservationen: Om man inte ska jobba med den typen av frågor. Inte kommer jag ihåg vitsen med sinus och cosinus och annat som jag fyllde skallen med i gymnasiet. Och jag har ändå klarat mig hyfsat.

Men igår, när jag tittade på mitt favoritprogram Amazing Race på kanal 6, blev jag betänksam. I programmet tävlar elva tvåmannalag mot varandra. De ska ta sig till olika platser på jorden och lösa uppgifter så snabbt som möjligt. Det par som kommer sist i mål på etappen, åker i regel ut ur tävlingen.

Igår var man bland annat på en boskapsmarknad i Argentina. En massa kossor trängdes i olika fållor och en i varje lag skulle räkna ut medelvikten på djuren i en fålla. En auktionsutropare skrek ut totalvikten och pekade ut fållan. Runt omkring stod människor och förde oväsen. Låtsades lägga bud på korna, typ. Dessutom rörde sig djuren hela tiden. Och det gällde att vara klar med beräkningen innan auktionsförrättaren gick till nästa fålla.

Flera tävlingsdeltagare hade uppenbara svårigheter. Inte bara för att det var en rörig miljö. Ett par stycken visste inte hur man räknade ut ett medelvärde. Och när en av dem fick klart att man ska dividera totalvikten med antalet djur, sa hon: Men jag kan inte division. En annan deltagare, som i och för sig visste hur man skulle räkna, kunde inte runda av resultatet korrekt.

Då blir jag lite mörkrädd. Eller kanske ändå inte. För jag är övertygad om att man även i det amerikanska skolsystemet lär ut division, avrundningsregler och hur man räknar ut ett medelvärde. Antingen hade programdeltagarna aldrig tagit till sig kunskaperna eller så hade de tappat lärdomarna på vägen.

pricken

Och här har jag anledning att återanvända seriestrippen som Långkoftan och jag hade på sista sidan i utbildningsmaterialet när vi slet som instruktörer för mer än 15 år sedan.

3 reaktioner till “Och Pricken kan ändå inte vissla

 1. Är skeptisk till skolsystem där man inte strävar efter en bred allmänbildning och eleverna kan välja och välja bort ämnen tidigt som i USA. Matte måste alla läsa såvitt jag vet, men man kan välja kurser på väldigt enkel nivå.

 2. Home schooling blir ju allt vanligare i många amerikanska stater. Det beror både på missnöje med rådande skolsystem, rädsla för terrorattacker och en strävan att förmedla den livsåskådning som råder i familjen. De elever som undervisas hemma ska kontrolleras i ett slags nationellt test årligen så att de har godkända kunskaper. Jag som har sett hur de nationella proven har styrt undervisningen mer och mer (eftersom lärare lär sig vad som BRUKAR komma på proven) misstänker att det går att råplugga vissa mätbara kunskaper så att eleverna klarar det årliga testet, men det är många andra viktiga kunskaper som går förlorade. Det har ju skämtats friskt om att unga amerikaners omvärldskunskap är bristfällig. Det är inte bara så att de inte har kunskaper om övriga världsdelar, utan det är väldigt många som inte känner till unionens egna delstater. Jag tror att det var Letterman som på skoj ställde ett antal allmänbildningsfrågor till slumpvis utvalda personer på stan, och de flesta kunde knappt svara på frågorna.
  Det finns nog därför en risk att kunskaper vi anser vara självklara kanske faktiskt inte är så självklara längre.
  Och den där strippen är underbar! Den har jag också liggande någonstans. Älskar den!

 3. @Telefonissan: Jag är också skeptisk. Inte för att jag är så insatt egentligen, men det verkar som man kan välja vad som helst i High school.

  @Fia: Jag kan förstå det där med home schooling i viss mån, med tanke på hur det ser ut i vissa skolor. Men barnen förlorar väldigt mycket rent socialt.

  När jag var i New York, frågade jag en spärrvakt om hur vi skulle ta oss till en plats. Och fick till svar att det hade hon ingen aning om. ”Men du jobbar ju i tunnelbanan”, sa jag. ”Ja, på den här stationen. Fråga mig något om den, så kan jag nog svara.” Sa hon och då var konversationen över.

  Varför lära sig om andra platser, när man har nog med där man är?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s