En massa kassa köer

En stor del av livet har jag ägnat åt annat än att leva. Som att jobba närmare 2000 timmar om året. Eller att sova bortåt 1500 timmar av 8760. Förutom det går en del av mitt liv åt att köa. Och fredagar är utan konkurrens värst.

Som igår. Då började köandet nästan i samma ögonblick, som jag slog upp ögonen. Maken vaknade samtidigt och var snabbare på fötter. Så det blev till att köa. Jag radade prydligt upp mig själv i hallen och trummade otåligt med fingrarna på dörrfodret till badrumsdörren. För att toaockupanten skulle begripa att en hårt arbetande kvinna behöver göra sig i ordning och komma iväg till jobbet.

Jag var duktig och promenerade till jobbet och slapp på så sätt några irriterande köer. De som uppstår när man ska ut och in i tunnelbanespärrarna. Eller när man ska på och av en buss. Nästa verkliga spontankö uppstod utanför jobbet. Vid den mycket lång- och plågsamma snurrdörren. Och eftersom jag inte var ensam på väg in blev det en liten kö även vid stämpelklockan.

Den kön är verkligen enerverande. Förvirrade medmänniskor ska titta på dagens schema för att ta reda på vilken avdelning de ska arbeta på just idag. För det kan växla. Sen ska de titta på en lista och välja rätt fyrsiffriga kod, som de ska komma ihåg i några sekunder för att knappa in dem på stämpelklockan och sen hålla fram passerkortet, så att tiden registreras på rätt kostnadsställe.

Ju fler i kön desto mer tillfällen till krångel. Folk tittar fel i schemat. Kommer inte ihåg koden eller tittar fel i listan. Och sen kan man ge sig på att även om de tittar rätt i schemat, hittar rätt kod och kommer ihåg den, så knappar de fel. Och får börja om från början.

Strax före lunch inhandlade jag en sallad på Ica. Kö till delidisken och en lång kö till kassan. Och lagom till att jag köat klart så öppnades tre nya kassor. Simsalabim och kassaköerna försvann i ett nafs. Utan att jag fick någon glädje av det.

På vägen ut efter avklarad arbetsdag 16:30 var jag inte ensam i entrén. Folk kom i horder för att passera ut genom snurrdörren. Mutter, mutter: Behöva slösa bort tid på att vänta på att gå ut.

Jag tog omvägen om Bolaget vid Gullmarsplan. Där var det kö för att komma in i butiken. En vanlig fredag. Det brukar bara hända runt storhelger. Och självklart var det kö när jag skulle betala. Eftersom jag tog T-banan hem blev det till att köa några sekunder vi spärrpassager.

Ica hade extrapris på hummer och det finner jag och många med mig oemotståndligt. Så jag hastade in och tog en nummerlapp vid fiskdisken, väntade på min tur och beställde en hummer, lite rökta och färska räkor, plus en pyts aioli. Sprang till mejeriavdelningen och ryckte åt mig ägg, rusade till kassorna. Och köade. Fast inte någon längre tid. På min Icaaffär är man ganska duktiga på att ha rätt kassabemanning.

På vägen från Ica kom jag på att det kanske vore gott med en baguette till skaldjuren. Konsum hemmavid har bröd. Men det blev ingen affär. Kassaköerna var helt enkelt alldeles för långa. Så jag gick ut i oförrättat ärende.

När dagens sammanlagda kötider börjar närma sig timmen, så räcker det för mig. Även om det hade suttit fint med lite vitt bröd.

2 reaktioner till “En massa kassa köer

  1. Det är egentligen förskräckligt att det går åt så mycket tid till köande. Inte undra på att det är så irriterande med folk som tränger sig före i kön.

  2. Eller övertalar nummer två i kön att de ska få gå före: Jag har bara den här.

    Då vill jag skrika: Fråga hela kön, din dummer. Och förresten är det betalningsprocessen som tar mest tid. Inte antalet varor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s