Inga bra svar

Jag har sagt det förr och säger det igen: I framtiden kommer det bara finnas jobb kvar i två svenska branscher. Kvinnorna jobbar med människor i vård och omsorg och männen med tingen, det vill säga säkerhet. Alla andra arbeten utförs någon annanstans på jorden. I det land där arbetstagarna är billigast.

Globaliseringen är vår tids bakvända kolonisation. Flytta IT-supporten till Irland. Till att börja med eftersom varje arbetad timme kostar så mycket mindre där än här. Men i Indien är det ännu billigare. Mindre än 1/8 av vad en svensk kostar. Eller åtminstone mycket mindre än en irländare. Då sätter vi upp en sajt i Delhi, som tar hand om kunderna. In broken English.

Och hur mycket kostar inte en svensk administratör. I jämförelse? Låt portugiserna sköta löner, bokföring och fakturering. Hur svårt kan det vara? En lathund med svenska begrepp översatta till portugisiska och kostnaderna är halverade. Eller är det billigare om jobbet görs i Tallinn?

Textilindustrin har nog kommit längst. Snart är varvet jorden runt fullbordat.
Sverige > Portugal > Baltikum > Indien > Bangladesh > Vietnam > Kina. Där man antagligen nått vägs ände. Billigare än så blir det knappast. Tillväxt till varje pris. Trots att folk redan har knökfullt i garderoberna.

Dottern, här kallad Tvåan, har alltså blivit varslad på jobbet. Först klumpades alla nordiska ekonomiavdelningar ihop till en enhet, den i Stockholm. Sen försvann enklare uppgifter till Portugal. Och nu flyttas hela den nordiska ekonomifunktionen helt och hållet till annat land och därmed försvinner Tvåans arbetsuppgifter bye west.

På mitt jobb hade vi gruppmöte idag, där avdelningschefen presenterade företagsmålen för 2013. Det vanliga nöjda kunder, nöjda ägare och nöjda medarbetartugget. Att det är lite si och så med medarbetarna framkom när HR:s mål presenterades. En av punkterna löd: Genomför lönerevision enligt kollektivavtal och överenskommen process gällande Utveckling och Lönesamtal.

Då menade en kollega på att det var felstavat i Power Point-presentationen.
– Ska det inte stå lönereduktion?

Lugn och fin, tänkte jag. Vi får passa oss för löneläget hos indiska programmerare. Innan vi vet ordet av jobbar du på Securitas och jag sliter på Hemfrid.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inga bra svar

  1. Irene skriver:

    Och ändå tror jag utflytten av färdtjänstbeställning slår rekordet! Kungsbacka kommuns invånare kommer att ”servas” i denna fråga från – Senegal! Gissar att deras lokalkännedom är ringa, trots Google map…
    Irene

  2. frktjatlund skriver:

    Jag skulle önska en genomlysning av totalkostnaden för den typen av lösningar. Blir det verkligen billigare att lägga ut den typen av tjänster till platser på andra sidan jorden? Med tanke på språkförbistring och annat. Eller bygger vinsten på att folk som behöver färdtjänst drabbas av utmattning och ger upp eftersom det ändå inte fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s