Bönhörd

Om jag skulle sätt en rubrik på den här veckan så skulle det kunna vara: En semester i orörlighetens tjänst under ett parasoll vid poolkanten. Med en pocket i näven. Vanligtvis brukar jag hålla ganska jämn takt: en bok per dag. Men nu har det gått lite långsammare.  Bok nummer två avklarad i eftermiddag.

Alltså, jag gillar verkligen Jo Nesbøs böcker. Ungefär 50 sidor in i boken Gengångare var jag fast. Trots att det handlade om narkotika, langning och missbruk. Ämnen som jag brukar undvika i möjligaste mån. Efter ytterligare 100 nattsvarta sidor med alkoholmissbruk, våld och annat djävulskap var min enda tanke: Kan inte Nesbø ta livet av den där Harry Hole? Har han inte brottats nog med sig själv, brottslingar och Jim Beam?

Och så gjorde han det. Tog livet av Harry Hole. Tror jag. På sidan 548. Jag citerar: “Äntligen, tänkte han. Och det var Harry Holes sista tanke. Att äntligen, äntligen var han fri.”

Tack för det, Nesbø! Då hoppas jag att nästa huvudperson har något lättare sinnelag.

Och därmed har jag börjat på Magnus Montelius bok Mannen från Albanien. Där antihjälten är en misslyckad journalist. Efter 40 sidor verkar den lovande. Och den är inte lika tjock som föregående, men texten är mindre, så det kanske jämnar ut sig. Men jag har varit tvungen att beväpna mig med starkare glasögon.

Annons

6 reaktioner till “Bönhörd

 1. Jo, som sagt: jag gillar också böckerna. Men det kändes som eländet hade kommit till vägs ände. Har du förresten läst Stål av Silvia Avallone? Min första semesterbok. Du som kan läsa den i original. Den var riktigt bra. Även i översättning.

 2. När jag skulle börja läsa Nesbos (hur gör man strecket?) böcker hamnade jag direkt i Gengångare. Efter endast en bok var jag mätt på våld och elände och dysterhet, skönt att Harry Hole försvann för gott.
  Upptäckte istället Donna Leon. Hennes hjälte, Brunetti, är mera i min stil – matglad och förnöjd med sin familj och mycket i livet.
  Irene

 3. @Ullah: Ljudböcker har i regel längre framkörningssträcka.

  @Irene: Som sagt, Jag gillar Nesbøs (ø=kopiera från annan text) böcker men ibland blir det för mycket av det onda. Jag har läst en bok av Donna Leon, men den föll inte mig på läppen. Tur att smaken är olika. Annars skulle få författare bli lästa.

 4. Nu när ni skriver här om Nesbø känner jag att saknar Harry Hole. Hoppas han skriver något mer.
  Jussi Adler-Olsen är också bra, men Anne Holt är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s