Om jag var en spanare

Det är möjligt att jag har fått saker och ting om bakfoten, men på senaste tiden har folk i offentligheten slängt ur sig ord lite hur som helst. Där jag inte känner riktigt samförstånd. Och då känner jag att det är dags för en spaning. Med stort S.

För att kvalificera sig som spanare måste man enligt gänget i P1 komma med tre exempel. Här kommer mina:

1. Carl Norlén i Spanarna på P1
Han hade en utläggning om hur dagens människor längtar till det långsamma. Utan att för den skull egentligen vilja ta det piano. Och då använde han ordet saktmodig. Som om det betydde att man var lite sävlig av sig. För mig är en saktmodig person inte särskilt långsam, utan mer tålmodig och ödmjuk.

2. Johan Croneman i DN
I mitt huvud är det skillnad mellan begreppen kostbar och kostsam. Kostsamma saker kostar mycket pengar med kostbara är värdefulla. Inte nödvändigtvis i form av att priset i krontal är högt. Så den undersökning JC åberopar skulle jag snarare beskriva som kostsam än kostbar. Men den skillnaden i betydelse verkar jag vara ganska ensam om. Om man googlar på saken.

3. Helge Skoog i Halv åtta hos mig
I dagens avsnitt använde han begreppet kräsmagad. Som om det var liktydigt med kräsen. Det tycker inte jag. Kräsmagad betyder lättäcklad och inget annat. Jag kände av det idag när jag var på tjänsteärende och fick en kaffekopp i min hand. Och den hade en lång spricka på insidan. Något av det äckligaste jag vet. Som tur var kunde jag snabbt skifta koppen mot ett helt exemplar.

Nu är det strax dags att spana in Hanna Hellquists spaning på tv. Hon kanske har användning för ordet kylslagen. Så här dags på året när det ofta är lite kyligare i luften. Och då kan jag säkert reta mig på det.

3 reaktioner till “Om jag var en spanare

 1. 1. Håller med.
  2. Håller med igen.
  3. Håller inte med. Jag likställer kräsen bara nästan med kräsmagad, men använder det senare endast om mat. Inte som kräsen riktigt heller, utan som i att äta vad som helst.
  ”Äter du det där sladdriga fettet/vissna salladen/myran på utflyktsmackan?”
  ”Ja, jag är inte så kräsmagad.”

 2. Nu är det väl så att ordens mening förändras efter hand, men i detta fall kan jag verkligen hålla med dig över hela linjen.

 3. Rutan: Okej, jag håller med om att man kan vara kräsen inom alla områden medan när man är kräsmagad så handlar det om vad man stoppar i sig. Samtidigt som jag betraktar barnbarnet Stella som väldigt lättäcklad. Man måste avleda hennes blickar från spypizzor, annars kräks hon av blotta anblicken. Och då har jag beskrivit henne som kräsmagad.

  Trots att hon inte stoppar i sig spyan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s