Dålig stil

Det finns brott, som mig extra upprörd. Ja, jag tror att jag delar den reaktionen med det stora flertalet. Ofta handlar det om ett slags bakvänt Robin Hoodagerande. Man tar från de fattiga och ger till de rika. Det vill säga sig själva.

Som Röda Korsets Johan af Donner. Folk lägger ner tid och pengar för att lindra andra människor nöd. Och vad gör människan? Stoppar pengarna i sin egen ficka. Bara för att han ville ha guldkant i tillvaron. Och inte vilken guldkant som helst. Åtminstone en miljon kostade det organisationen varje år. I nio års tid.

Man kan också undra över hur internkontrollen fungerade på det stället.

Eller Panaxia. Som mot betalning hämtade kontanter hos företag. För att pengarna skulle hamna på företagets bankkonto. Och då menar jag inte Panaxias. Men inte alla slantar hamnade på rätt ställe. Flera miljoner av kundernas medel stannade i Panaxias händer. För att täcka underskotten i verksamheten. Istället för att dra i handbromsen i tid när man såg åt vilket håll det barkade.

Drygt 5000 större eller mindre företagare har helt enkelt betalat för att bli bestulna. Och flera riskerar att själva gå i konkurs.

Det finns vanligt folk som sätter i system att sno åt sig av allmänna medel. Som påstår att de är i behov av personliga assistenter. Dygnet runt. Anställer sina släktingar, som får lönen betald av Försäkringskassan. Det gör mig riktigt arg. Inte nog med att de korpar åt sig av pengar från våra inbetalda skatter, de tar från dem som verkligen är sjuka och gör var och ens del av kakan mindre.

Igår, när jag började närma mig hemmet efter jobbet möttes jag av förödelse. Vandaler hade gått fram längs Hornsgatan, krossat skyltfönster i sin framfart och avslutat det hela med att slå sönder glasväggarna till en telefonkiosk.

Så meningslös skadegörelse! Gärningsmännen tjänar inte ens på det. De drabbade är små butiker som drivs av enskilda som har det svårt att få det att gå runt i vanliga fall. Ett skyltfönster kostar skjortan och självrisken är hög. Om ägarna över huvud taget får sina rutor försäkrade.

Snart är det dags för Efterlyst. Med ännu fler brott att jaga upp sig över.

3 reaktioner till “Dålig stil

  1. Ibland blir jag alldeles galen av sådant här och tycker att hela världen är rutten. Då är jag rädd att bli bitter och försöker genast finna något i samhället att glädja mig åt. Erkänner att det blir svårare och svårare att hitta men något guldkorn finns alltid.

  2. Jag blir också så trött på allt fifflande och utnyttjande av gråzonernas möjlighet till valfri tolkning av lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s