Om jag var en husmorsblogg

Då skulle jag göra ett inlägg om hur man kan gå tillväga för att laga ett älskat klädesplagg. Ett sånt som bland annat går under namnet one piece. Stella är lycklig ägare till en grå- och vitrandig från Lindex. Fast där kallar man dressen för jump-in. Allt för att förvilla kunden.

Själv är jag lite skeptisk till plagg där över- och underdel sitter ihop. Toalettbesök blir så krångliga till exempel. Men flickor och pojkar runt 10 år verkar inte störa sig över sådana detaljer.

Nå, Stella hade fastnat med ärmen i något, fråga mig inte vad, men detta något hade gjort ett hål i vänster ärm. Och det är där jag kommer in. Inte i själva hålet utan med mina sykunskaper. Och är det något jag ägnade 1970-80-talet år så var det att laga barnkläder. Jag vet inte hur många trasiga jeansknän som jag klippt bort och skarvat i byxbenet med helt tyg.

Tvåan, Stellas mor, lämnade över en påse med det trasiga plagget tillsammans med en färdig tygapplikation att sätta över hålet. Den lyxen brukade jag inte kosta på mig. vanligtvis gick jag igenom klädgarderoberna på jakt efter någon användbar tyglapp. Som en trevlig logga fastsydd i nacken. Lappen sprättade jag bort och återanvände för att dölja skavanker.

Förresten, jag glömde det där med bilder. En riktig husmorsblogg förevigar sina ansträngningar med foton. Ett litet bildspel med bland annat plagget och tygapplikationen. Och hur mitt garderobsfynd, som jag skulle ha använt på 1980-talet, kunde ha sett ut.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mina sömnadsprojekt brukar ta tid. Inte så mycket själva slöjdandet utan mesta tiden upptas av letande. Dels för att jag inte vet om jag överhuvudtaget har prylen jag letar efter och dels för att jag hela tiden förlägger saker, som jag vet att jag har.

Första letobjektet i mitt sömnadsprojekt: Vlieseline. Det återfann jag i nedersta sylådan. Och det måste vara över 20 år gammalt.

Antagligen köpte jag ett par meter på en gång. Och tur för mig som köpte det för så länge sedan, så fanns instruktionerna tryckta längs hela långsidan.

Men var finns en vettig sax? I badrummet hittade jag en hängande på en krok. Tog med den, saxen inte kroken, till köket och klippte ut en lagom stor bit av vlieselinet. Sen letade jag fram strykbrädan. Det gick snabbt eftersom den stod på sin vanliga plats bakom köksdörren. Strykjärnet återfanns på en av hyllorna i köket och där hade det stått oanvänt ett tag. Så pass länge att jag fick torka bort matfett.

Knappnålar vet jag att jag har någonstans. En hel ask full. Den asken hade fått fötter och tagit sig från sylådan till badrumsskåpet. Jag misstänker att Maken var behjälplig i det fallet. Jag nålade fast vlieselinebiten på insidan av ärmen så att den täckte hålet och strök i 8 sekunder. Helt enligt instruktionerna.

Då var det dags för symaskinen. Jag hittade en passande grå tråd och trädde om symaskinen. Det gick bra ända tills jag skulle trä tråden genom nålsögat. Jag letade förgäves efter nålpåträdare. Men efter femtielva försök lyckades jag ändå få tråden genom nålen.

När jag zick-zackat fram och tillbaka fem gånger över hålet och omgivande tyg, var jag ganska nöjd med resultatet. Nu skulle ugglan på plats. Men den var som uppslukad. Efter att ha virrat runt mellan kök och syhörnan, kom jag på var den antagligen låg. Kvar i påsen, som jag fick av Tvåan och som jag införlivat i min egen påssamling utan att ta ur applikationen.

Ugglan skulle strykas på i 60 sekunder med en fuktig duk mellan uggla och strykjärn. Och jag var lydig och följde instruktionen. Dessutom fanns det med en liten brasklapp: Om du vill vara riktigt säker på att den ska sitta kvar där du satt den, så sy fast den. Och då gjorde jag det. Sydde runt den lilla rosa ugglan.

Men nu är jag ingen husmorsblogg och jag vet inte om mitt sätt att laga kläder skulle få grönt kort av min syslöjdsfröken, vars namn jag har förträngt. Stella blev i alla fall glad att återfå sin overall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s