Utveckling

I Loutro ligger husen tätt bredvid varandra längs med vattnet. Bebyggelsen börjar i botten av viken och sträcker ut sig på norra sidan av den skyddande udden. Motsatta sidan ligger i ständigt solsken och är helt tom på hus. Där, i en liten undanskymd vik, ligger sopstationen.

Flera gånger varje dag fraktas sopor i små motorbåtar från restauranger och hotell vid södra sidan av viken till sopstationen på andra sidan. Förra gången vi var här var någon gång runt mitten av 1990-talet. Då brann det en ständig eld på sopstationen. Och vi tänkte fördomsfullt: typiskt Grekland. Ingen känsla för miljön.

Redan första dagen såg vi att sophanteringen sköttes på samma sätt. Restaurangerna lastade sitt avfall på småbåtar och dumpade säckarna på andra sidan viken. Jaha, där ser man. Samma hantering som förr, sa vi till varandra. Tills vi insåg skillnaden. Det brann ingen eld längre. På kvällen kom färjan och la till på andra sidan viken och på färjan stod en sopbil. Ut ur båten hoppade några killar, som snabbt lastade alla sopsäckar i sopbilen.

Igår förmiddag gick en sopsäck sönder någonstans i hanteringen. Innehållet bestod av rester från färskpressad apelsinjuice, en populär frukostdryck. Över viken ligger nu flera hundra skal av halverade apelsiner och guppar. Och guppar. Och guppar. Antagligen tills de sjunker av sig själva. Och vi tänker: Typiskt Grekland. Lika fördomsfulla som för 20 år sedan.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Utveckling

  1. Telefonissan skriver:

    Åh Loutro… Där har jag varit i en annan tidsålder s a s. Tänkte: Hit kan jag gott tänka mig att komma tillbaks och stanna några dar i byn. Jo de ser gärna macho ut de kretensiska männen. Det var inte så länge sedan de gick med knivar i stövelskaften. Kanske gör de det fortfarande någonstans. Kamoflagekläderna skall väl föreställa jägarkläder. Och jager det tror jag de gör de flesta karlarna, vid sidan av alla tomaterna och annat. En sådan underbar bild av granatäpplena!

  2. frktjatlund skriver:

    Vi var också här två gånger i en annanoch tidsålder. Det vill säga för ca 20 år sedan. Det mesta är sig ganska likt. Fler vandrar av diverse nationaliteter och alla serveringar och hotell har insett att wi-fi är ett säljande argument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s