Alltid på väg

Kretensiska män är till förvillelse lika. De har skägg, röker och sitter gärna på ett kafé och snackar med andra liknande män och på bordet framför sig har de någon varm eller kall kaffedryck. Gärna iklädda kamouflagekläder. Männen, alltså. Inte kaffekopparna. Oftast i olika gröna nyanser.

Man kan tro att de är militärer eller skogvaktare hela högen. Men det är de inte. För rätt som det är reser sig någon av männen, lägger några slantar på bordet och hoppar in i en pickup lastad med några meloner, en kartong gurka och några lådor med tomater. Som om transporter kräver kamouflage.

Vi är i Loutro på södra sidan av Kreta. En ort man bara når med båt. Om man inte vandrar, förstås. Så duktiga var vi för nästan 20 år sedan. Då gick vi flera dagsetapper längs kusten. Övernattade bland annat här och fortsatte vidare nästa dag.

Då på 1990-talet var vi ganska ensamma på stigen utmed havet och fick bära bagaget själva. Nu har vandringsturerna blivit en mindre industri. Pickuper kör väskor och ryggsäckar till båten som går längs kusten, lastar av väskor  och lastar på de som pickuperna lastade av på båten i förra hamnen.

Vandrarna kan strosa sorglöst med bara en dagssäck på ryggen. Sträckorna är ganska lätta, så när som några kniviga ställen där man får klättra lite. Så såg det i alla fall ut när vi gick. Den stora fienden är nämligen den stekande solen. Ingen skugga någonstans och moln existerar knappt.

Nu tänker vi stanna här minst tre nätter. I ett rum med en jätteterrass ut mot havet. Möblerad med bord, stolar, parasoll och egna solsängar. Vattnet är så inbjudande och turkost att till och med jag har badat.

Annonser

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alltid på väg

  1. Irene skriver:

    Ja detta låter ju skönt. Speciellt vid jämförelse med dagens Sverigeväder – halv storm, kraftigt regn, + 14 grader. Kaminen glöder!

  2. frktjatlund skriver:

    Stackars, stackars! Men en kamin är inte fy skam den heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s