I etern

Nu ska jag in och tassa på förbjudet område. Nåde mig om jag kommenterar vädret. Speciellt om jag antyder att det regnar, att vädret är dåligt eller gläder mig över att solen tittar fram. Då hugger Maken direkt. I hans värld har vi haft alldeles utmärkt semesterväder. Så kom inte dragande med något annat.

Visst, det störtregnade bara första dagarna i Edinburgh. Efter det har det mest varit regnskurar alternativt molnigt. Temperaturen har hållit sig runt 11 grader förutom halvannan dag i Fife då solen faktiskt sken och det steg till ofattbara 22 grader. Idag, sista dagen spöregnar det igen i Edinburgh.

Nog om det. Vi har tittat på en del på tv. Mest BBC och Channel 4 och jag är både snabb och fördomsfull att drar slutsatser. Som jag gärna delar med mig med.

Britter älskar nyheter vad det verkar. På svensk tv har jag lärt mig undvika nyhetssändningarna, men här verkar det vara nyheter hela tiden åtminstone på någon kanal. Och vad rapporterar man om? Ungefär samma saker som i svensk nyhetsförmedling.

Banker är skit. Byt bank eller ännu hellre, ha pengarna i madrassen. Antingen har de allvarlige är systemfel, som NatWest i Royal Bank of Scotland, så att kundernas pengar varken kommer in eller ut ifrån kontona. Eller så förekommer det oegentligheter, som på Barclays. Inte för att jag fattade vad man hittat på, men högsta hönset avgick på direkten.

Åldrandet är också hett. Särskilt vad det gäller ekonomin. Ledsna förtidspensionärer, som tvingas leva på £3 per dag när hyran är betald. Sjuka pensionärer, som får betala hela kostnaden för den vård de behöver, om de äger sin bostad eller har ett sparkapital på över £3000. Det enda jag saknar är vårdskandaler. Men vårdsektorn kanske inte är avreglerad. Vad vet jag?

Fetma och nyttig mat återkommer. Speciellt barnfetma och kvaliteten på skolmaten. Och ska jag vädra ännu fler fördomar, så tycker jag mig se fler tjocka barn här än hemma.

Sport. Misslyckandet i fotbolls-EM glömdes samma kväll England åkte ut. Nu är sportjournalisterna alldeles till sig över att ha två britter i Wibeldon-finalen. De första på 74 år.

Och där är vi tillbaka till vädret. Spänningen är olidlig. Ska dagens tennismatcher kunna spelas utan att avbrytas på grund av regn? Reportrarna står i färgglada regnrockar vid centercourten och försöker vara positiva.

För på brittiska öarna flödar vattnet. Sydvästra hörnet får sin beskärda del idag. Mer än vad som brukar komma under hela månaden. I Edinburgh kommer det att regna ordentligt fram till kl 16.00. Vi trotsar vädret och ger oss ut på jakt efter en ny väska. Vi behöver en till handbagage eftersom vi kommer att checka in ena ryggsäcken. Den med whiskyn.

3 reaktioner till “I etern

  1. Ja, visst är det konstigt att så många brittiska barn är överviktiga. Jag har nog fördomar, men jag har fått för mig att fetmaepidemin har kommit ganska snabbt till England. Jag tyckte inte att det talades om feta britter när jag var barn, däremot talades det allmänt om problemet med överviktiga människor i USA.

  2. Ler för mig själv när jag läser din blogg, jag och dottern var i nordöstra England/Edinburgh på bilsemester förra veckan och mycket känns igen! Denna härliga brittiska artighet, de förbaskade kranarna och det ombytliga vädret. Vi lyckades komma mitt i stora översvämningarna i Newcastle. Strongt av er att fixa Edinburghtrafiken så smidigt, för min del var hjärtsnörpet nära, även om vi också klarade oss (och bilen!) helskinnade. Som litet tillägg kan jag säga att jag tycker Edinburgh är överreklamerat, 13 miljoner turister/år, tvåa efter London, men sååå trevligt var det väl inte?! Eller också berodde det på regnet…
    Irene

  3. Fia: Började inte James Oliver sitt skolmatsprojekt för sex-sju år sen? Så problemet har varit på tapeten ett tag. Förresten verkar väldigt många under 30 vara småtjocka.

    Irene: Välkommen hit! Vi hade gps och det hjälpte – och stjälpte. Diverse vägarbeten var hela tiden i vägen och fick gps-Ingrid att upprepa ”Gör om rutt”. Säga vad man vill, men skottarna har verkligen jobbat hårt med att marknadsföra sig. Och museerna är gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s