We have Wi-fi – or not

Ja, vi hamnade lite i internetskugga några dagar. Bed & Breakfast in the Middle of nowhere saknar ofta uppkoppling. Hotell säger sig ha kontakt med yttervärlden, en kontakt som i verligheten visar sig vara väldigt begränsad.

– Jaså, ni bor på våning tre. Nej, dit räcker inte signalen. Men i loungen på våning ett fungerar den utmärkt. Och i loungen är det lekstuga hela kvällen. Två barnfamiljer har ockuperat utrymmet och gör det omöjligt för andra att tänka en vettig tanke.

På världens minsta Hiltonhotell har man också självklart Wi-fi. I baren är det gratis, men vill du ha det på rummet så går det lös på 180 per dygn. I baren är signalen så dålig att det kändes sämre än ett modem på 90-talet.

Men nu har vi hamnat i golfens födelseort, strax söder om Dundee, på ett B & B där man förstått vikten av kontakt. Så nu blir det ett litet referat sen senast.

Speyside
Där ligger destillerierna tätare än Stockholms 7-elevenbutiker. Jag vet inte hur många anläggningar vi besökt, men många blev det. Och jag får halsbränna bara jag känner lukten jäst korn. Ungefär som en av Pavlovs hundar. Drygt ett dussin flaskor ligger och skramlar i bagageutrymmet. Nu återstår problemet att få med dem hem. I en väska. För fler än så har vi inte anmält för incheckning.

Så många smaker – och resultatet för min del är halsbränna.

Egentligen är whiskytillverkning en enkel historia och kräver inte särskilt många människor i produktionen. Däremot satsar somliga tillverkare ordentligt på besöksverksamheten. På Glenfiddich jobbar cirka 25 personer med produktionen, men ytterligare 400 krävs för att hålla besöksverksamheten igång. Men så slog blomsterprakten och gräsmattorna flera slottsanläggningar.

River Dee
I dalgången till floden Dee ligger Elisabeth II sommarstuga. Som blev en besvikelse. Och det skyller jag på Hasse & Tage. I sketchen En spik i foten målade Hasse Alfredsson upp en bild av Balmoral, som slottet inte alls levde upp till i verkligheten. Men rördragningarna är exotiska.

Det enda man får se av själva slottet är the Ballroom. Inte särskilt imponerande och går det verkligen att dansa på heltäckningsmatta?

Trädgården verkar vara helt koncentrerad på att ta fram färska blommor till blomsterarrangemang under perioden när kungafamiljen vistas på slottet.

Men floddalen är vacker. Vilket knappast kan tillskrivas Victoria och Albert. Eller övriga kungahuset.

Över huvud taget kan nog dalgångarna på skotska höglandet tävla med de i Alperna i skönhet. Visserligen är inte bergen så höga. Men å andra sidan finns det sjöar lite här och där.

Trafiken
På landsväg får man köra 97 km/tim. Och det gör man. Det vill säga andra än vi. Vägarna är smala så 70 räcker gott och väl tycker vi och kör in på P-platser för att släppa förbi hetsporrarna. Vi har  även kört en hel del miles på vägar så smala att två bilar inte kan mötas annat än på Passing places. Det blev lite kris idag när vi hamnade bakom en lastbil, som mötte en annan lastbil. Men förarna hade varit med förr så det löste sig.

Imorgon börjar återtåget mot Edinburgh. Bilen ska lämnas tillbaka och jag hoppas att inget oförutsett inträffar. När vi bokade hyrbilen gjorde vi det inte hos själva hyrfirman utan på en sajt, som gav lägre pris och där man kunde betala extraförsäkring för att eliminera självrisken. Det gjorde vi utan att läsa det finstilta. Där stod det nämligen att om uti fall det hände något så fick man punga ut självrisken på 9600 kr och sen kräva motsvarande summa av ett udda spanskt försäkringsbolag i efterhand.

Känns lite shaky.

Om frktjatlund

Ordet sallad kommer av det latinska salare, som betydet beströ med salt ...
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till We have Wi-fi – or not

  1. tfn skriver:

    Då är det kanske försent med tipset om Doune Castle där de spelade in Monty Pythons galna värld (på tal om filmer). Ligger inte så långt från Stirling så det hade kunna bli en avstickare på vägen söderut. Det finns ju många slott, men Doune känns speciellt. Tack för mycket trevlig rapportering från resan.

  2. frktjatlund skriver:

    Jo, det är dessvärre för sent. Och jag vet inte om det hade hjälpt om du gett tipset tidigare. Det fanns starkare krafter, som var intresserade av annat än gamla slott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s